У понеділок, 17 грудня, віряни православної церкви вшановують пам'ять святої Варвари Іліопольської (за старим стилем – 4 грудня). В народі свято прозвали Варварини морози, так як в цей період вже наступали сильні морози. Також його називають Бабським святом. Вважається, що Варвара є заступницею вагітних жінок або тих, хто молиться про здоров'я дітей.

День святої Варвари 17 грудня: історія життя святої

Варвара була родом з міста Іліополь (Сирія) і жила в кінці III століття. Її сім'я була язичниками. Після смерті матері батько вибудував башту-замок та запроторив туди свою дочку, щоб вона не спілкувалася з християнами.

За легендою Варвара любила сидіти біля вікна і спостерігати за світом. Їй дуже хотілося знати, хто створив таку красу. Однак батько планував видати її заміж. Він кілька разів отримував відмову, коли обговорював з нею заміжжя. Тоді він дав дочці дозвіл залишати замок для спілкування з подругами, сподіваючись, що інші дівчата зможуть її напоумити.

Одного разу, батько поїхав у тривалу поїздку, а Варвара тим часом познайомилася з християнками, які їй і розповіли про Творця. Невдовзі вона прийняла хрещення і вирішила присвятити своє життя Ісусу Христу.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Астролог побачив у травні "лихо" для України Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Дізнавшись про це, батько вирішив зарубати її, але Варвара змогла втекти і сховатися в горах. Батько зумів знайти дочку і повернути додому. Вранці він привів її на суд до правителя міста, який намагався напоумити дівчину відректися від віри. Ніякі катування не змогли зломити дівчину, тому Варвара була заточена у в'язницю. Вранці на тілі мучениці не залишилося і сліду від тортур.

Після чергових катувань, Варвару обезголовив батько.

День святої Варвари 17 грудня: традиції свята

В цей день всі жінки традиційно моляться святій Варварі про послання здоров'я дітям і захист від несправедливості з боку чоловіків і свекрух.

Жінки багато в'язали і вишивали на Варвару. Вважалося, що у виріб, виконаний у цей день, впліталися частинки самого Господа. Беручись до вишивання, дівчата хрестились і шепотіли: "Свята Варвара золотими нитками Ісусові ризи шила і нас навчила".

Також починається підготовка до Дня святого Миколая і новорічних свят. Господині весь день працюють на кухні, готують солодощі. А чоловіки в свою чергу варять медове пиво за особливим рецептом.