Москва досі протидіє наданню Україні Томосу та не вважає війну програною.

Після Об'єднавчого собору, на якому в Україні обрали главу єдиної помісної Православної церкви, Росія залучить до опозиції Константинополю і інші церкви, які знаходяться під її впливом. Повідомив координатор групи "Інформаційний спротив", народний депутат України Дмитро Тимчук.

"У зоні ризику, а точніше активної роботи російської церковної політики, знаходяться, перш за все, грецька, болгарська і грузинська церкви. Наявність хоча б одного союзника - це вже легітимація Москвою розколу (хоча не виключенням є і одиночний варіант) у вигляді виходу будь-якої з церков зі сфери впливу Константинополя", - вважає народний депутат.

Політик прогнозує ситуацію і щодо "п'ятої колони" в Україні, яка хоч і не влаштували провокації 15 грудня, але і не відкинула свої плани.

"Заяви проросійського олігарха Новінського про те, що автокефалія може привести до розвалу України і громадянської війни, служать наочним прикладом, як це працює - на жаль, у нас вистачає тих, хто з тих чи інших причин готовий танцювати під дудку Кремля",- заявив Тимчук.

Популярні новини зараз
Українцям доступна нова грошова допомога: хто отримає понад 10 тисяч гривень Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Він зазначив, що в ході передвиборної кампанії проросійські політичні сили будуть максимально використовувати цю тему, орієнтуючись на свій електорат.

"Є фонди, які через церковну благодійність пропагують ідею "русского мира" і намагаються налаштувати українців проти європейської та євроатлантичної інтеграції. Боротьба за парафії та віруючих. Чим більше сум'яття їм (проросійським силам) вдасться вбити в голови звичайних віруючих людей щодо "істинності і канонічності" лише церкви Московського патріархату і протидії "розкольників", тим більше проблем буде виникати на місцях, де громади повинні будуть вирішувати: залишатися чи під Москвою або перейти в Українську церкву", - розповів народний депутат.

Крім того,Тимчук наголосив, що тема "протистояння рейдерству розкольників із захоплення храмів" є вкрай бажаною для "РПЦ-ФСБ".

"Оскільки це і є ключ до організації внутрішнього протистояння в Україні на релігійному грунті. Мета зрозуміла: максимально загострити соціальні протиріччя, протести в країні, які складуть картинку нестабільності. Як місцеві релігійні осередки, так і дезінформація в медіа, поширення чуток і провокацій, заклики до протестів будуть частиною цієї гри проти України", - додав Дмитро Тимчук.

Нагадаємо, Ярош відкрив полювання на Московський патріархат.

Як повідомляв "Знай.uа", в Константинополі в ході церковної служби в присутності представника Вселенського патріарха Варфоломія прозвучало ім'я нового глави Православної церкви України митрополита Епіфанія.

Також "Знай.uа" писав, Єпіфаній пояснив Онуфрію новий статус.