Різдво у західних християн

Різдво, тобто День Народження Ісуса, це одне з головних християнських свят. Насправді в цей день Різдво святкують не тільки західні християни, але і багато православних церков, які прийняли в 20 столітті Новоюліанський календар. Також цей день відзначають 25 грудня і в лютеранстві. Різниця календарів не змінює саму суть Різдва. Адже все одно ми точно не знаємо, коли саме народився Христос.

Насправді, традиція відзначати цей день 7 січня та 25 грудня пов'язана з язичницькими святами, десь з святом в честь бога Сатурна в Римській імперії, десь з іншими дохристиянськими віруваннями. Зараз це свято – одне з найбільш світлих і гарних традицій християнства. І дійсно, свято обросло традиціями, атмосферними звичаями і прикметами, так що мало хто в світі не чув про Різдво.

Католицьке Різдво
Католицьке Різдво

Коляда

У слов'янській міфології Коляда – це сонце немовля, яке втілює собою новорічний цикл, коли вже зима повертає на весну. І святкується приблизно в період зимового сонцестояння. Діти колядували під вікнами, просили грошей, а також починалися святочні ворожіння та ігрища. Ці обряди збереглися до цих пір. Замість жертовного ягняти, люди їли печиво у вигляді баранячої голови – бублики і кренделі. Також обов'язково готували узвар і кутю.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Православні свята:

  • Святителя Спиридона, єпископа Триміфунтського, чудотворця.
  • Мученика Разумника.
  • Різдвяний піст.

Спиридон Сонцеворот

В цей день відзначається пам'ять святого Спиридона Триміфунтського, що жив в 3-4 століттях на Кіпрі.
Цей день наші пращури прозвали Спірідоновим поворотом, або просто Сонцестояння: з цього часу ніч починала спадати, а день — прибувати. В цей день не можна було працювати, а курей потрібно було годувати з правого рукава, щоб давали більше яєць. Також сьогодні проводили безліч магічних обрядів і ворожінь.

Іменини

Олександр, Спиридон

Раніше Знай.ua писав про те, що тепер відомо, скільки українці будуть відпочивати під час зимових свят. Прогнози радують, але деякі дні все ж доведеться відпрацювати.

Нагадуємо, порча і пристріт можуть підстерігати будь-яку людину. Наявність негативного впливу можна визначити в домашніх умовах.

Раніше Знай.ua повідомляв, що відомий дизайнер Анастасія Декомба розповіла українцям, в чому найкраще зустрічати рік Жовтої Земляної Свині