Під час новорічних і різдвяних свят Росія може наростити військову агресію проти України.

Про ймовірність нападу Кремля попередили американські аналітики. Росіяни можуть підло використати цей час для свого нападу, адже світ буде відволікатися на святкування. Таку думку висловили американські аналітики Джон Гербст і Майкл Карпентер, передає видання Newsweek.

"Москва любить влаштовувати агресивні атаки, коли світ не звертає уваги. Вона вторглась до Афганістану протягом Різдвяних свят в 1979 році та атакувала Грузію під час сезону відпусток в серпні", – нагадав Гербст.

Колишній дипломат зауважив, що сезон свят і відставка міністра оборони США Джеймс Меттіса створили ідеальні умови для наступу Кремля.

Популярні новини зараз
Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки
Показати ще

"Слабка реакція Заходу на ескалацію Москвою війни проти України, коли вона захопила українські кораблі, також підвищує ймовірність нового удару Кремля. Так само як і безлад у Вашингтоні та відставка Меттіса", – додав він.

У свою чергу, екс-заступник помічника міністра оборони США з питань Росії, України та Євразії Майкл Карпентер додав, що може зрости загострення в протистоянні за контроль над Азовським морем.

"Росіяни прагнуть повного домінування над Керченською протокою та Азовським морем, а українці не хочуть віддавати контроль над власними територіальними водами і свободу проходження через протоку, і це їхнє право. Тому потенціал ескалації великий", – підкреслив Карпентер.

Також екс-представник Пентагону зауважив, що ВМС України навряд чи зможуть протистояти повномасштабній агресії Росії.

"Боюся, український військово-морський флот – надто малий, щоб силою відстоювати свої права проти більшого Чорноморського флоту Росії. Тому я б радив Україні не намагалися ще раз пройти через протоку. Створення москітного флоту, яке передбачає український план розвитку ВМС, – це правильна стратегія. Однак на її втілення знадобляться роки, а криза може виникнути у найближчі тижні чи місяці", – сказав аналітик.

Нагадаємо, ціни на нафту на американських і світових фондових біржах продовжують знижуватися, останні цифри є достить обнадійливими для України.

Як повідомляв раніше Знай.ua, станом на ранок 25 грудня вартість березневих ф'ючерсів на нафту марки Brent складаэ $50,73 за барель, свідчать дані Лондонської біржі.

Також Знай.ua писав про те, що ціна на нафту впливає на політику, державний бюджет, соціальні програми Росії набагато потужніше, ніж санкції.