Найдорожчим містом України залишається Києв. Столиця очолила антирейтинг регіонів із найвищими цінами. Друге місце ділять Донеччина й Закарпаття, третя позиція в Херсонщини.
Про це розповів директор асоціації постачальників торгівельних мереж Олексій Дорошенко. За його словами, саме ці регіони мають більше половини найдорожчих продуктів із переліку, який моніториться Держстатом.
У Києві одразу 7 соціальних продуктів коштують дорожче, ніж в інших регіонах України.
"Перед святами кияни купували продукти дорожче, ніж інші українці. Зокрема вищі ціни були на білий хліб із борошна вищого ґатунку. У столиці кілограм коштував 35,9 гривень, по Україні - 21,5 гривня. Дорожчим, ніж в інших регіонах також був білий хліб із борошна першого ґатунку, чорний хліб, манна крупа, яйця, цукор. У Києві сало продавали по 120,9 гривень за кілограм, середня ціна по Україні - 75,7 гривень", - написав у Facebook директор асоціації постачальників торгівельних мереж Олексій Дорошенко.

У Донецькій і Закарпатській обл. 5 продуктів продають дорожче, ніж в інших регіонах. У Херсонській обл. найвищі ціни на 3 продукти.
"У Донецькій області це куряча тушка, варена ковбаса, буряк, морква, картопля. На Закарпатті найдорожчими є пшеничне борошно, гречка, морожена риба, олія соняшникова, капуста. На Херсонщині - куряче філе, сметана, цибуля", - додає Дорошенко.

Немає максимальних цін у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Запорізькій, Кіровоградській, Миколаївській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Хмельницькій та Чернігівській областях.
"Тернопільщина є регіоном із найнижчими цінами на третину соціального кошику. У трійці регіонів із комфортними цінами також Полтавщина та Дніпропетровщина", - додає експерт.
Найвищу середню зарплату отримують жителі Донецької обл. та Києва. У столиці середня заробітна плата у листопаді становила 13 900 грн, на Донеччині – майже 10 000 грн. На Закарпатті – 8400 грн.