Сьогодні, 20 січня в Україні відзначають День пам'яті захисників Донецького аеропорту, яких за мужність і неймовірну стійкість народ назвав кіборгами.

Героїчна оборона Донецького аеропорту, яка стала символом незламності і мужності українських військових, тривала 242 дня: з 26 травня 2014 по 22 січня 2015 року. 242 дні українські військові, добровольці, медики та волонтери протистояли навалі російсько-окупаційних військ і проросійських бойовиків, наполегливо відстоюючи маленький клаптик української землі.

Бої за Донецький аеропорт почалися 26 травня 2014, коли проросійські сепаратисти і чеченські бойовики захопили будівлі аеропорту тоді ще мирного Донецька. В цей же день українські силовики, завдяки скоординованим діям українських Повітряних сил та високомобільних десантних військ, завдали удару по позиціях терористів і встановили контроль над Донецьким аеродромом. Пізніше була повна дестабілізація міста Донецьк, початок окупації і нескінченні спроби ворога відібрати контроль над аеропортом, але наші воїни не здавали позицій і навіть під шквальним вогнем тримали оборону.

За стійкість, безстрашність і незламність українських захисників Донецького аеропорту назвали "кіборгами", а форпост українських кіборгів став символом української мужності, оплотом українського духу.

Популярні новини зараз
Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною
Показати ще

У різний час в аеропорту і прилеглому селищі Піски воювали спецназівці 3-го окремого полку, бійці 79, 80, 81, 95 окремих аеромобільних та 93 окремої механізованої бригади, 57 окремої мотопіхотної бригади, 90-го окремого аеромобільного та 74-го окремого розвідувального батальйонів , бійці полку "Дніпро-1", воїни українського Добровольчого корпусу (ДУК) і багато інших. Багато з них були удостоєні державних нагород, деякі з них - посмертно.

18-21 січня 2015 в результаті підриву терміналу ДАП загинули 58 захисників-кіборгів, які відстоювали цей плацдарм до останньої краплі крові. 21 січня 2015 було прийнято рішення відвести українських військовослужбовців з нового терміналу - цей об'єкт був повністю зруйнований і не придатний для оборони. За офіційними даними, захищаючи Донецький аеропорт загинули понад 200 військових.

16 січня за ініціативою самих "кіборгів", які пройшли через 242-денне пекло, відзначається День захисників ДАПа та пам'яті загиблих побратимів. Можливо, колись ця дата стане офіційною.

Нагадаємо, Путіна потролив відомий сатирик, живіт надірвати можна.

Як повідомляв "Знай.ua", військові погодили план "зачистки" Донбасу.

Також "Знай.ua" писав, що Путін готується до виборів в Україні.