В 2019 році молоді батьки зможуть отримати державну допомогу по догляду за дитиною. Влада компенсує українцям майже 1700 гривень на няню.

Про це повідомили в Міністерстві соціальної політики.

Ціна питання

"Муніципальна няня" – це урядовий проект з підтримки молодих батьків, який запрацював з 1 січня 2019 року. У його рамках держава компенсує частину витрат на послуги няні для дітей до 3 років. Сума відшкодування рівна розміру прожиткового мінімуму для дітей до 6 років, станом на сьогодні це 1626 гривень на місяць.

Як наголосили чиновники, компенсація за няню не скасовує інших соціальних послуг, які отримує родина. До того ж новий закон не вимагає, щоб няня замінила маму та відправила її на роботу раніше, ніж потрібно.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

"Державна допомога у сім’ї залишається, а якщо захоче скористатися такою опцією як "Муніципальна няня" – то це додатковий бонус", – запевняє міністр соціальної політики Андрій Рева.

У відомстві додали, що на компенсацію за послугу можуть розраховувати як батьки, які працюють, так і ті, хто перебуває у декретній відпустці.

За яких умов українці отримають допомогу

Згідно з постановою Кабміну, батьки самі шукають і обирають фахівця. Єдина обов’язкова умова для компенсації від держави – це офіційне працевлаштування доглядальниці. Органи соцзахисту залишають за собою право перевірити в державних реєстрах інформацію про няню. Вона має бути або ФОПом, або юридичною особою, яка надає послуги догляду за дітьми.

Юристи цю ініціативу підтримують та запевняють, що нові умови дадуть няням, які раніше переважно працювали у тіні, більше соціальних гарантій, а укладений договір може допомогти відстояти свої права у випадку форс-мажорів в суді.

"Унормування праці неформально зайнятих працівників, частка яких за різними підрахунками становить до 30% зайнятого населення, – це позитивний крок задля забезпечення їхнього соціального захисту", – впевнений Сандул.

Які документи потрібні для оформлення

Щоб отримати допомогу від дежави, українцям з необхідним пакетом документів варто звернутися у відділ соцзахисту за місцем проживання.

З собою треба мати паспорт та ідентифікаційний код одного з батьків, свідоцтво про народження дитини, а також копію офіційно укладеного з нянею договору. Також слід подати заяву на отримання відповідної послуги і розрахункові документи що підтверджують оплату послуг доглядальниці (квитанції, чеки, виписки з банку і т.п).

Батьки можуть подати заяву через місяць із моменту укладення угоди з нянею. Крім того, щомісяця до 5 числа потрібно надавати документи про оплату праці няні. Українцям обіцяють, що згодом це можна буде робити в управлінні соцзахисту або електронною поштою.

Щодо отримання компенсації, вона буде проведеня наприкінці року.

Нагадаємо, українцям пообіцяли нові соціальні стандарти в 2019.

Як повідомляв раніше Знай.ua, які медичні послуги будуть безкоштовними в 2019.

Також Знай.ua писав, що експерти пояснили, чому споживчий кошик українців став жебрацьким.