В 2019 медична реформа в діяльності екстреної допомоги продовжиться. Планується введення в лікарнях електронних інструментів: з'являться електронні рецепти, лікарняні, напрямки, а замість паперових карт також з'являться електронні, про що повідомляє "Сегодня".

Розподіл швидкої допомоги

Швидких в Україні стане дві. Невідкладна допомога - коли є загроза для здоров'я, але не для життя: загострення хронічної хвороби, підвищення тиску або температури. Екстрена буде виїжджати, коли буде потрібна термінова госпіталізація

Також очікується поліпшення роботи диспетчерів. Для цього в швидких розмістять GPS-трекери, і диспетчери зможуть відправляти на виклик бригаду, яка ближче всього. На реалізацію виділять близько мільярда гривень.

На даний момент працюю лікарські та фельдшерські бригади, причому останніх набагато більше. У лікарській працюють лікар, фельдшер, медсестра і водій. У фельдшерській - фельдшер, медсестра і водій.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Після змін в бригаді буде два парамедика і екстрений медичний технік. При необхідності група комплектується лікарем медицини невідкладних станів. Екстрений медтехнік матиме кваліфікацію для догоспитальної базової допомоги і відповідати за водіння машиною. Парамедик - медпрацівник, який надає розширену догоспитальную медичну допомогу. Лікар невідкладних станів - медик, який надає повний спектр допомоги пацієнту в лікарні. Лікарські бригади залишаться. Вони будуть реагувати на виклики, що вимагають втручання лікаря.

Вводиться сертифікація поліцейських і рятувальників з одночасним створенням реєстру. Вони також знадобляться вчителям, вихователям, водіям, машиністам, кондукторам та провідникам, викладачам.

Також анонсували національний колл-центр, куди можна буде звернутися за лікарською порадою.

Безкоштовна діагностика

Діагностика і аналізи будуть безкоштовними лише за направленням лікаря. Перелік, який не потребує оплати, включає:

  • Мамографія і кілька видів рентгену: грудна клітка, суглоби, хребет, кістки і навколоносові пазухи
  • Видалення новоутворень: м'яких тканин і шкіри, в носі, вухах, гортані
  • УЗД: шлунково-кишковий тракт, артерії ніг, щитовидна нирки, сечовий міхур, молочні залози
  • Біопсія під контролем УЗД: щитовидної залози, лімфатичних вузлів, молочних та передміхурової залоз
  • Ехокардіографія, моніторинг ЕКГ і тести для визначення патологій серцево-судинної системи

Також це стосується ендоскопічних досліджень і операцій одного дня: шлунка, стравоходу, бронхів, трахеї, сечового міхура і ін

Безкоштовними залишаться базові аналізи:

  • загальний аналіз сечі
  • глюкоза крові
  • загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою
  • вимірювання артеріального тиску
  • швидкий тест на тропонин
  • загальний холестерин
  • виміру ваги, окружності талії, зростання
  • швидкі тести на ВІЛ, вірусні гепатити
  • швидкий тест на вагітність
  • електрокардіограма

Напрямки будуть видаватися в електронному вигляді.

Електронні документи

Електронна система охорони здоров'я е-Healthв Україні вже запущена - саме з її допомогою буде відбуватися взаємодія лікаря з пацієнтом. Це направлено, перш за все, на зменшення корупційних і шахрайських схем, а також зручність інформування про хворого співробітника.

Нагадаємо, раніше наголошувалося, що дітей замість медикаментів планують лікувати відеоіграми.

Як повідомляв портал "Знай.ua": українцям повідомили про те, куди йдуть гроші, отриманих з податків заробітчан.

Також "Знай.ua" писав, що врятуватися від похмілля не так вже й складно.