У неділю, 27 січня, православна церква відзначає день пам'ять рівноапостольної Ніни, просвітительки Грузії. В народі свято отримало назву Обряди худоби – саме в цей день доглядають за худобою особливим чином. Про заборони свята читайте далі у матеріалі.

День Ніни 27 січня: головні заборони свята

На Ніну заборонялося сидіти без діла і довго спати. Люди прокидалися на світанку і очищали хлів від гною, застеляли підлогу соломою, чистили всіх домашніх тварин, пригощали їх овочами, хлібом і лагідно розмовляли з ними. Також проводилися й інші господарські роботи, включаючи кілку дрів. Крім того, великим гріхом вважалося ігнорування домашніх тварин. Не можна було залишати їх голодними і брудними.

Варто відзначити, що особлива увага в цей день приділялася коровам. У народі говорили: «На святу Ніну порадуй худобу». Якщо на Ніну сталася пожежа, то вважається, що крапля молока корови, яка потрапила у вогонь, його загасить. Якщо людина отримала опіки або захворіла, то коров'яче молоко може зцілити її.

Знахарі в цей день заговорювали на успіх у торгівлі, а також лікували хвороби очей. Для зміцнення зору вони умочували ватку в олію і м'яко змащували очі від зовнішнього кута до внутрішнього. Зір також помітно поліпшувався, якщо є багато трави портулаку. Зазвичай з неї готували салати, а також пили настій (1 ст ложка на склянку води).

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Також наші предки помічали в цей день прикмети про погоду. Якщо дерева покривалися інеєм — це віщувало тепло, а от білі хмари обіцяли холоднечу. Якщо у морозний день йшов сніг — чекали на потепління, а якщо на заході з'являвся стовп сонячного світла — навпаки, готувалися до морозів. Прийнято вважати, що ранній спів півнів обіцяє тепло, а каркання ворони вранці — заметіль.

Приказки і прикмети

- Місяць не має яскравого насиченого кольору – до снігу.
- Якщо навколо місяця видно серпанок, то незабаром закрутить заметіль.
- Якщо на Ніну зірки яскраво почали мерехтіти, то мороз посилиться.