Через нинішні погодні умови люди частіше потрапляють до лікарні з переломом носа та іншими травмами обличчя. Чому потрібно негайно звернутися до лікаря? Якими можуть бути наслідки, розповіла Юлія Володимирівна Шукліна, лікар-оториноларинголог, керівник напряму хірургії голови та шиї ММ «Добробут».

Не тільки перелом носа

Травми обличчя не обмежуються лише переломом кісток носа. Але вони призводять до дефектів, які візуально помітні. І є такі випадки, коли людині потім доводиться звертатися до пластичного хірурга, настільки спотворена її зовнішність.

«Але ми намагаємося вирішувати ці питання за допомогою реконструктивно-відновлювальної хірургії ММ «Добробут», – сказала Юлія Володимирівна Шукліна. – Робимо реконструкцію порушених структур і відновлюємо зовнішність». Такі операції не можна назвати стандартними, кожна з них – це дуже індивідуальний підхід, і варіантів дефектів існує безліч.

3D-моделювання пошкоджених кісток

Популярні новини зараз
Українців почнуть жорстоко перевіряти: кому варто приготуватися Українцям дали надію: які комунальні тарифи пообіцяли не чіпати На землю чекають удари руйнівної магнітної бурі: нагряне вже ось-ось Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись
Показати ще

За словами лікаря, лише в період новорічних свят було стільки людей з травмами обличчя, що навіть важко собі уявити. Одним петардою потрапили в обличчя. Інші невдало впали на слизьку землю. Третім дитина випадково вдарила лезом ковзана по обличчю. А хтось їхав на санях, впав і вдарився об полози. Все це призвело до того, що людина отримала ушкодження. І завдання лікарів ЛОР-хірургії зробити так, щоб відновити зовнішність після травми.

«Насправді це досить складна операція, – говорить Юлія Володимирівна Шукліна. – Іноді навіть застосовується металоостеосинтез. Тобто лікар за допомогою спеціальних пластин скріплює уламки кісток. Буває так, що цих уламків так багато і вони настільки маленькі, що необхідно робити 3D-моделювання. Іншими словами, за допомогою 3D-принтера ми друкуємо за формою, яка була у кістки спочатку, і ставимо цей імплант пацієнтам».

Нерви і судини після травми обличчя

ЛОР-хірургія в ММ "Добробут"
ЛОР-хірургія в ММ "Добробут"

На обличчі розташована значна кількість досить великих нервів і судин. Тому їх пошкодження може призвести не лише до естетичних порушень, але і до серйозних проблем. Адже людина може втратити чутливість половини обличчя. Або через те, що блокується нерв, перестає відкриватися або закриватися око.

«Інакше кажучи, проблема не тільки в переломах кістки, але і в порушенні нерва, – пояснила Юлія Володимирівна Шукліна. – Тоді ми залучаємо інших фахівців - наших колег клініки «Добробут», так як це дуже скрупульозна робота по відновленню нервів і судин. Причому робити її треба невідкладно. Ми можемо відновити кісткові структури тільки до тих пір, поки вони не зрослися і рухливі між собою. А це питання всього декількох днів».

Що потрібно відразу зробити?

Якщо вже стався нещасний випадок, то необхідно відразу звернутися до лікаря, тому що травми бувають різні. Наприклад, забій м'яких тканин, гематома, перелом носа або інших кісток черепа. Тому лікар повинен визначити: у постраждалого порушення тільки м'яких тканин або є ще більш серйозні проблеми. Паралельно з оглядом обов'язково проводиться комп'ютерна томографія або хоча б рентген, щоб побачити, чи є порушення цілісності кістки. Якщо воно є, то процес не затягується, а вирішується в плані хірургії протягом декількох днів.

Чому так важливо відразу звернутися за допомогою?

Після будь-якої травми є набряклість або синці. І вони можуть приховувати пошкодження. І коли набряк проходить, виявляється, що у людини кривий ніс. І в цьому випадку, якщо людина не звернеться відразу за допомогою, то час грає проти неї. Справа в тому, що через 7-10 днів кістки зростаються, але неправильно. І це як раз ті дорогоцінні моменти, коли пацієнт уже повинен знаходитися на операційному столі. Якщо ж потерпілий звернувся до лікаря через 2-3 тижні після травми, то в такій ситуації пізно щось робити. Тому чим швидше поставлений діагноз і виявлено усі дефекти, тим швидше можна прийняти адекватне рішення щодо пацієнта. А люди часто не поспішають звернутися до лікаря, так як соромляться вийти з дому, коли на обличчі набряклість або синець.

Ніхто не вміє правильно падати

У випадку з травмами обличчя не існує якихось певних рекомендацій. Наше тіло, як правило, працює за нас. У момент падіння або травми людина групується і підставляє на автоматі, наприклад, руку. І ми несвідомо робимо такий рух.

«Тільки спеціально натреновані люди вміють правильно падати. А звичайна людина – ні, – пояснила Юлія Володимирівна Шукліна, лікар-оториноларинголог, керівник напрямку хірургії голови та шиї ММ «Добробут». – І якщо ви отримали травму, відразу зверніться за допомогою. Коли кістка поламана, то порушується її цілісність, а відламки зміщуються. І якщо вона ще не зрослася, лікар може зіставити ці уламки і зробити все, як було до отримання травми. Якщо ж людина зволікає і приходить тільки через кілька тижнів, то лікар може відкласти операцію на півроку, доки не закінчаться процеси відновлення. Після цього доводиться все заново «перекроювати». Ось чому категорично не рекомендується затягувати з візитом до лікаря після травми».