У сквері на вулиці Трінклера в центрі Харкова видніється пам'ятник акторці Людмилі Гурченко, яка прославилася на всій території колишнього СРСР.

Висота монумента - більше 7,5 метрів. У нижній частині пам'ятника - скульптури 15 персонажів шести фільмів за її участю.

Людмила Гурченко, акторка
Людмила Гурченко, акторка

Можна впізнати героїв кінострічок "Вокзал для двох", "Любов і голуби", "Карнавальна ніч", "Улюблена жінка механіка Гаврилова", "Рецепт її молодості".

Людмила Гурченко, акторка
Людмила Гурченко, акторка

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Саме з цим монументом, як із самою зіркою, багато чого пов'язує двох відомих в Україні людей – журналіста, письменника Дмитра Гордона та лідера Студії "Квартал 95" Володимира Зеленського.

Таємниця смерті Гурченко та фільм Зеленського

Журналіст, письменник Дмитро Гордон та гуморист "Кварталу 95" Володимир Зеленський
Журналіст, письменник Дмитро Гордон та гуморист "Кварталу 95" Володимир Зеленський

Цю історію Гордон взагалі намагався не розповідати нікому, можливо тому, що було боляче згадувати. Та нещодавно зважився. Журналіст заявив, що під час керування Зеленським каналом "Інтер" (він займав посаду генерального продюсера) вирішили зняти серію документальних фільмів про зірок радянських часів.

Журналіст, письменник Дмитро Гордон та боксер Олександр Усик
Журналіст, письменник Дмитро Гордон та боксер Олександр Усик

Однією з перших у переліку була саме Людмила Гурченко. Так, як Зеленський тоді ще не встиг "обрости" необхідними знайомствами, звернувся по допомогу до Гордона, і той не відмовив. Гурченко вже була у поважному віці, недобре себе почувала, тому зйомки відкладалися. Та зрештою вона погодилася і приїхала.

Людмила Гурченко, акторка
Людмила Гурченко, акторка

На майданчику було вкрай холодно, Людмилу Марківну провідували всі друзі, аби переконатися, що все в нормі. Вона навіть кілька разів падала від знесилення, вставала і все одно продовжувала працювати.

Людмила Гурченко, акторка
Людмила Гурченко, акторка

"Вона була неймовірною людиною. З нею було легко і просто. Не треба було говорити, все розуміли на якомусь рівні, без слів. Володя (Володимир Зеленський – ред.) попросив мене, щоб я домовився. Вона тільки готувалася відзначити своє 70-річчя, але дала добро. Знімала Катя Царик, молода дівчина із Кривого Рогу, Іра Пікалова (дружина Олександра Пікалова, актора "Кварталу 95" – ред.)", - згадував Гордон.

Людмила Гурченко, акторка
Людмила Гурченко, акторка

Згодом коли зйомки завершилися Гурченко передали готовий диск для перегляду. Саме в той момент, коли вона його переглядала, зателефонували чоловікові акторки російські журналісти, котрі рідко можуть похизуватися почуттям такту та вихованістю.

Дмитро Гордон
Дмитро Гордон

Вони висловили співчуття з приводу загибелі Гурченко…а вона була ще жива. На третій серії випуску Людмилі Марківні стало зле, вона почала марити, викликали швидку. Тоді на екрані показували її виконання пісні українською мовою – вона любила Батьківщину і тоді, в останні секунди свого життя.

Хоча колись і написала листа рідному Харкову – "Прощавай, місто", але не забула ні мови, ні культури. Такий містичний збіг Гордон пояснити не може.

Але проект "Я-легенда" все-таки вийшов, якби не Зеленський та його колега цього б не сталося, світ не знав би Гурченко такою, як вона була насправді.

Дивіться: Гордон про проект Зеленського із Гурченко "Я-легенда" (з 50-ї хвилини)

Дивіться: "Я - легенда", документальний фільм про Людмилу Гурченко

Нагадаємо, Вакарчук згадав про зустрічі із Порошенком. Як повідомляв портал "Знай.ua", Зеленський пояснив головну помилку всіх виборців. Також "Знай.ua" писав, Зеленський оприлюднив перші кадри зі знімального майданчику серіалу "Слуга народу".