Максимів день, Максим – розрадник

У неділю, 3 лютого, віряни православної церкви вшановують пам'ять Максима Грека, релігійного публіциста і перекладача. В народі свято отримало назву Максим - розрадник.

З церковних переказів відомо, що святий Максим народився в 1475 році в Греції, але згодом приїхав до Росії, де займався перекладом духовних творів. Першою його великою роботою був переклад Псалтирів. Максим Грек помер у 1556 році в Троїце-Сергієвій Лаврі.

Максим Грек

Здавна святий Максим вважався розрадником. Прийнято вважати, що він допомагає людям впоратися з усіма бідами. Крім того, християни молилися йому про заступництво за вдів і сиріт.

Кожна людина у Максимів день повинна була згадати добрим словом всіх, хто коли-небудь приходив їй на допомогу, а також допомогти в чомусь у відповідь.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

Також у цей день люди молилися про благополуччя в домі. За традицією подружжя виходило у двір, тримаючись за руки, і разом струшувало з дерев іній. При цьому було прийнято говорити: «Що Бог поєднав, те людині роз'єднати не під силу».

Всесвітній день вільного кохання

Щорічно 3 лютого в багатьох країнах відзначається незвичайне свято – Всесвітній день вільного кохання. Досі невідомо, хто став ініціатором цього Дня. Головна мета цієї дати - звернути увагу суспільства, урядів на традиційні цінності відносин. Примітний той факт, що за короткі терміни ідея свята отримала підтримку і широке поширення по всьому світу.

Вже традиційно у святкуванні беруть участь прихильники вільних відносин. Ще до заходів у цей День приєднуються профільні Інтернет-ресурси, громадські організації та компанії, які надають послуги для прихильників дійства.

Варто відзначити, що учасники заходу обмінюються партнерами. Готелі влаштовують акції для шанувальників дійства. На різних телевізійних каналах транслюють передачі про вільне кохання. На шоу виступають медичні фахівці. Вони розповідають про переваги та небезпеки подібних практик.

Іменини в цей день

Агнія, Анастасія, Ганна, Євген, Іван, Ілля, Максим.