Батьківські суботи – це дні особливого поминання померлих рідних і близьких. В такі поминальні дні 2019 в Україні служать спеціальні заупокійні богослужіння, пише Главред.

Батьківські дні 2019 випадають на інші дати, ніж, приміром, у минулому, так як їх дати пов'язані з днем святкування Великодня, тобто дати батьківських субот з року в рік змінюються.

Коли батьківські суботи в 2019 році

Найближчі батьківські суботи православних чекають у березні.

Батьківські дні 2019 випали на наступні числа:

Популярні новини зараз
Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо
Показати ще
  • 2 березня – Вселенська м'ясопусна субота: зазначається за 8 днів до початку Великого посту перед Великоднем 2019. Її ще називають Мала Масляна. Молитися прийнято за всіх покійних;
  • 23 березня,30 березня і 6 квітня – друга, третя і четверта суботи Великого посту. В цей час у церквах не служать заупокійних служб. Тому, якщо третій, дев'ятий і сороковий день після смерті людини випав на цей період, то пом'янути його рідня може виключно в ці поминальні дні 2019;
  • 7 травня – це Радониця 2019 або, як їх ще називають, Гробки 2019 в Україні. Також це головний батьківський день 2019 в Росії. У цей день прийнято готувати ситний вечеря і поминати людини вдома, а не на цвинтар, щоб не вторгатися у світ померлих;
  • 15 червня – Вселенська Троїцька субота. Це головний день, коли згадується душі всіх померлих православних, а не тільки родичів;
  • 2 листопада – батьківська субота в листопаді або Дмитрівська батьківська субота напередодні Дмитрієва дня, протягом цього дня в храмах відправляються панахиди. Вдень неодмінно треба піти на цвинтар, а ввечері – пом'янути померлих родичів за сімейною вечерею.

Батьківського суботою 2019 у Білорусі та на ряді територій в Україні вважається також Червона гірка 2019 – наступну неділю після Великодня.

Крім того, є ще батьківська субота в жовтні 2019, яку часто не вносять в загальні календарі поминальних днів. Це Покровська батьківська субота – 12 жовтня.

9 травня поминаються всі загиблі в роки Другої Світової війни, 25 липня – поминання в Семик (сьомий четвер після Великодня) і 11 вересня – служаться молебні на честь Дня пам'яті полеглих воїнів православної віри.

Що таке Димитрівська батьківська субота

Димитрівська батьківська субота пов'язана з днем пам'яті святого великомученика Дмитра Солунського. Встановлена князем Дмитром Донським після Куликової битви, в якій було вбито понад 250 тисяч чоловік.

згодом у цей день почали поминати не лише загиблих слов'янських воїнів, але й інших покійних родичів.

Батьківська субота: що потрібно нести до церкви

поминання Починається з походу в храм напередодні батьківського дня, тобто ввечері в п'ятницю.

В церкву до батьківської суботи потрібно нести пожертви – будь-які продукти (крім м'яса та спиртного) і можна гроші. Їх залишають у спеціально відведеному для цього місці.

При цьому подаються записки з іменами покійних (у родовому відмінку).

Увечері в п'ятницю і в суботу вранці читається велика панахида, присвячена поминання померлих – парастас.

Батьківська субота: як поминати

У батьківську суботу відвідують могили померлих і, як вже зазначалося, ходять в церкву помолитися за душі померлих. Якщо немає можливості помолитися в храмі – моляться вдома.

Молитви у батьківську суботу

Упокой, Господи, душі спочилих рабів Твоїх: батьків моїх, родичів, благодійників (імена) і всіх православних християн, і прости їм вся провини вільна і невільна, і даруй їм Царство Небесне. Під час церковного богослужіння, православні люди згадують поіменно багато поколінь своїх покійних предків.

***

Господь Бог наш, пом'янемо ж пішов з життя раба земного (ім'я), що передав душу свою на Небеса. Прошу, прости його за всі діяння грішні, що робив він, бо ми каємося і за душу його в молитвах просимо Тебе, Боже, про милість Твою. Подаруй йому позбавлення від страждань і мук, даруй йому життя кращу. Не відпускай його від себе, нехай душа його навік буде поруч з Тобою. Так осяється його душу світлом небесним. В ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа. На віки віків. Амінь.

Чи можна працювати на городі у батьківську суботу

Працювати у батьківську суботу можна, але не в городі. В цілому, заборона на роботу в ці дні – це, швидше, народна, ніж церковна прикмета на батьківську суботу. Головне – щоб робота не заважала приділити духовне увагу покійним, тобто походу до церкви і на цвинтар, молитвам і поминальної трапези.

А ось що стосується городніх робіт, народні прикмети на батьківську суботу стверджують, що посаджені в цей день рослини будуть погано рости і плодоносити не стануть.

Чи можна прибирати в хаті

Як уже зазначалося, працювати, в принципі, можна, проте з прибиранням є один нюанс: батьківську суботу прийнято зустрічати вже в чистому будинку, тобто помити підлоги, випрати, заштопати і т. п. стоїть напередодні. У той же час дрібна домашня робота, наприклад, прибрати зі столу, помити посуд – це щось само собою зрозуміле.

Чи можна топити лазню у батьківську суботу

У батьківську суботу топити лазню можна, так як четвер і субота взагалі вважаються чистими днями. При цьому в лазні після купання, за традицією, потрібно залишити віник для покійних.

Чи можна хрестити дитину у батьківську суботу

Обмежень по хрещенню у батьківську суботу немає. Просто потрібно домовитися про час проведення обряду заздалегідь, щоб воно не співпало з часом поминальної літургії і взагалі не довелося довго чекати.

Чи можна причащатися у батьківську суботу

Причащатися, за традицією, прийнято в неділю, а не суботу. При цьому конкретної заборони на причащання у поминальний день немає.

Батьківська субота: що не можна робити

Крім перерахованого вище у батьківську суботу не можна зловживати спиртним, тобто напиватися.

Крім того, у батьківську суботу не можна відмовляти у милостиню нужденним. При цьому треба попросити їх помолитися за померлих.

Нагадаємо, раніше пес врятував життя господарю і став зіркою соцмереж.

Також ми писали, що хлопець прихистив вагітну собаку і був шокований тим, що побачив через місяць.

Знай.ua нагадує: несподіваний порятунок для важкохворої дівчинки, яка була приречена на в'язницю в чотирьох стінах