Словацький митник намагався здерти з українського журналіста хабар.

Про це написав постраждалий Віталій Глагола на сторінці в Facebook. Його пост не залишив байдужими ані українців, ані словацьких митників.

Чоловік опублікував відео, на якому видно, як працівник митниці Словаччини вимагає гроші за реєстрацію автомобіля.

гроші

Відомо, що інцидент трапився в неділю, 3 лютого, на кордоні між Словаччиною та Україною, коли Глагола повертався додому та збирався розмитнити своє авто.

"У неділю, я їхав на своєму авто із Словаччини в Україну для розмитнення. І яким же було моє здивування коли словацький митник почав вимагати у мене хабара. Ну, як хабара - "на кавічку". Я чув, що люди у черзі після яких, я стояв між собою говорили про те, що митнику виявилось мало 10 євро і він вимагав хоч 20", - пише автор посту.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

На запису видно, що митник спілкується з Віталієм Глаголою і просить гроші. Журналісту вдалося зафіксувати, що співробітник митниці ігнорував документи і відмовлявся оформляти автомобіль. Також Дієслова записав на відео розповіді людей про те, як вони давали хабар.

авто з іноземною реєстрацією

"З етичних причин - особи всіх людей на відео, крім митника-хабарника, приховані. Справедливості заради - на нашій стороні кордону від українських митників ніяких натяків на хабар не отримував", - зазначив журналіст.

Пізніше Глагола написав, що на митниці відреагували на його пост про хабар, і зараз там триває перевірка.

скрин/Facebook

"Тепер просять писати в коментарях під їх основним повідомленням тих, у кого словацькі митники вимагали гроші", - додав Віталій Глагола.

Щось замотався і зовсім забув вам розовісти. У неділю, я їхав на своєму авто із Словаччини в Україну для розмитнення. І яким же було моє здивування коли словацький митник почав вимагати у мене хабара. Ну, як хабара - "на кавічку". Я чув, що люди у черзі після яких, я стояв між собою говорили про те, що митнику виявилось мало 10 євро і він вимагав хоч 20. Тому я вирішив знімати момент коли він підійде до мене на телефон. Словацький митник був дуже здивований, що я не в курсі про цю "традицію". Після, того як він відкрив мій паспорт нас із ним склався приблизно такий діалог: - А то-то? - Що то-то? - Традиція! - Яка традиція? - Та на кофе, нє? - А, нє… На кофе нє.. - Чого ні? - А чого так? Ніяке «на кофе» - Нічого? - Та усе в порядку… - Но, то зараз побачимо! Йди до поліцая... Після того, як він не отримав завітні 20 Євро, то відклав мої документи у сторону і почав оформлювати папери людей, які стояли за мною в черзі і виявились менш принциповими. На відео видно момент, коли митник спілкується зі мною і просить гроші (на жаль не дуже якісно. Я не хотів аби він побачив зйомку на телефон), Також видно, як він ігнорує наші документи і відмовляється оформлювати авто, а ще видно розповідь людей, що стоять у черзі після нас і розповідають про те, як давали хабаря митнику. Із етичних причин - обличчя усіх людей на відео крім митника-хабарника приховано. Насолоджуйтесь. Задля справедливості - на нашому боці кордону від українських митників жодних натяків на хабар не отримував

Geplaatst door Vitaliy Glagola op Woensdag 6 februari 2019

Згодом Віталій розмістив пост, де міністр фінансів Словаччини коментує ситуацію з хабарем.

Представник міністерства фінансів повідомив, що вони взялися за вирішення цієї проблеми та підняли працівникам митниці зарплати, щоб вони припинили наживатися іншими незаконними способами. А винуватця інциденту чекає суворе покарання.

"Фінансовий менеджмент повинен бути професійним інститутом, в якому ми не страждаємо від такої відрази, як вимагання хабарів", - сказав міністр фінансів Словаччини Петро Кажімир після зустрічі керівницею митниці Словаччини

Нагадаємо, кандидати у президенти пообіцяли розмитнення євроблях за копійки.

Як повідомляв раніше Знай.ua, євробляхи в Україні збувають за ціною смартфона.

Також Знай.ua писав, що депутати ініціювали продовження пільгового періоду для розмитнення авто на єврономерах.