Усім варто слідкувати за рівнем холестерину. Також важливо слідкувати за його фракціями. Зміна способу життя і здорове харчування допоможуть знизити рівень холестерину. У разі проблем зі здоров'ям контролювати холестерин можна за допомогою двох способів - дієти та ліків.

Про це повідомила в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун на своїй особистій сторінці у Facebook .

"Що робити, якщо ви отримали свій результат і рівень холестерину підвищений? Є два основних способи його зменшити: дієта плюс висока фізична активність; ліки, серед яких, головним чином, це статини - засоби, що впливають на синтез холестерину", - написала Супрун.

Вона підкреслила, що починати прийом статинів слід виключно за призначенням лікаря. У той же час потреба в лікуванні статинами може зникнути, якщо людина змінює свій спосіб життя - кидає палити, зловживати алкоголем, покращує живлення, нормалізує вагу і збільшує рівень фізичної активності.

Вона навела приклади, коли призначення статинів має сенс: якщо ризик серцево-судинних захворювань (інфаркту, інсульту, смерті від судинних хвороб) в найближчі 10 років перевищує 7,5%; якщо високий рівень ліпопротеїнів низької щільності ( «поганого» холестерину) - 4,9 ммоль / л або вище. Оптимальний його рівень складає менше 2,6 ммоль / л. Якщо є захворювання, пов'язані з атеросклерозом (ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда, ішемічний інсульт, звуження артерій ніг ​​і т.д.); якщо є фактори ризику - куріння, цукровий діабет, рівень "поганого" холестерину - 1,8-4,9 ммоль / л, звуження судин, гіпертонія, вік 40-75 років.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

Керівниця МОЗ також підкреслила, що дорослі повинні робити аналіз на визначення холестерину кожні 4-6 років. Ті, хто знаходиться в групі ризику, повинні робити це частіше.

Тримати рівень холестерину на нормальному рівні, за словами Супрун, допоможе щоденна фізична активність. Окрім цього, варто обов'язково відмовитися від солодощів, ковбас, шкідливих жирів, копченостей і алкоголю.

"Якщо холестерин не в нормі, то передусім лікар має порадити зміни у способі життя. Прийом статинів може бути рекомендовано, якщо ці заходи не допомагають. Краще контролюйте свій рівень холестерину регулярно, щоби він потім не контролював ваше життя", - резумувала міністерка.

Нагадаємо, кір не пожалів підданих Супрун, викосив цілий департамент: МОЗ терміново закуповує вакцини.

Як повідомляв "Знай.ua", українцям необхідна термінова вакцинація.

Також "Знай.ua" писав, що невгамовна Супрун підготувала для українців порцію "свіжих" реформ: чого чекати.