У неділю, 11 лютого, відзначається Всесвітній день хворого (World Day of the Sick). В цей день суспільство повинно підтримати морально або матеріально людей, які потрапили в категорію хворих.

Вперше дату відзначили 13 травня 1992 року за ініціативою 264-го Папи Римського Іоанна Павла II (Pope John Paul II). У своєму офіційному зверненні, написаному з цього приводу, понтифік зазначив, що щорічне святкування Всесвітнього дня хворого має певну мету: «дати відчути співробітникам численних медичних католицьких організацій, віруючим, всьому громадянському суспільству необхідність забезпечення кращого догляду за хворими і немічними, полегшення їх страждань».

Папа Римський Іоанн Павло II

Як відомо, у 1991 році Іоанну Павлу II лікарі поставили діагноз хвороби Паркінсона, хвороби, про яку дізналися значно пізніше. Варто відзначити той факт, що Папа Римський встановив Всесвітній день хворого через рік після офіційного повідомлення про свій діагноз. Всесвітній день хворого, відзначений у 2005 році, мав особливе значення, так як 2005 рік став роком смерті Іоанна Павла II.

Католікос-Патріарх Всієї Грузії Ілія II і Папа Римський Іоанн Павло II

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Українцям доступна нова грошова допомога: хто отримає понад 10 тисяч гривень Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Примітно, що День хворого здавна відзначають віряни католицької церкви. Вперше цей день було відзначено 11 лютого 1993 року. Саме 11 лютого в маленькому французькому містечку Лурд багато століть тому відбулося явлення Богоматері. Свята Діва, Лурдська Богоматір (Our Lady of Lourdes), зцілила стражденних людей. Таким чином вона стала католицьким символом рятівниці хворих у Франції.

На сьогоднішній день по всьому світу проходять різні акції та заходи 11 лютого, присвячені темам профілактики хвороб, їх лікування і, звичайно ж, темою здоров'я та здорового способу життя.

Папа римський Франциск

Крім того, в цей день в католицьких церквах проходять святкові меси, на яких католики згадують стражденних і хворих, висловлюючи їм співчуття та солідарність.