Режим харчування напередодні Великодня особливий. 48 днів ваш режим харчування повинен бути пісним. Але це зовсім не означає, що він буде несмачним. Передвеликодня трапеза може включати і всілякі смаколики. Дочитайте статтю до кінця та дізнайтеся, яке скласти меню? Чому перед Великоднем потрібно поститися? Як правильно дотримуватися найсуворішого посту в році, і коли він починається? Ми допоможе скласти графік по тижнях, щоб ваше харчування кожен день було збалансоване.

Чому перед Великоднем потрібно поститися?

Передвеликодній пісний «подвиг» під силу далеко не всім. Багато людей продовжують жити в звичайному режимі, не звертаючи уваги на те, що Великий піст передбачає жорсткі обмеження в їжі. Для багатьох навіть страсна п'ятниця не є показником для того, щоб обмежувати себе у випивці та їжі.

Великий піст
Великий піст

Але все-таки є веруюче православне населення, яке живе цей період часу в покаянні. Щодня молиться, не засуджує інших і просить прощення за колишнє. Багатьом людям ще треба повчитися творити добрі справи. Проявляти співчуття та милосердя.

Суть Великого посту православ'я бачить у обмеженнях для очищення душі та тіла. І допомагають у цьому самообмеження, молитва і покаяння. У чистий четвер потрібно вимитися, дозволяється пекти паски. Яйця фарбувати найкраще в суботу. А в страсну п'ятницю не те що різати і шити, але навіть музику слухати і співати пісні забороняється.

Популярні новини зараз
ТЦК дав чоловікам 60 днів: повідомити обов'язково Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари В Україні готується революція у житловій сфері В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ
Показати ще

У дні покаяння потрібно навчитися жити без надмірностей, ще більше зміцнити свою віру, переглянути минуле, не лихословити і не конфліктувати. Цей нестрогий перелік правил варто врахувати і взяти на замітку для того, щоб позбавлятися від усього поганого, ставати чистішими і добрішими.

Пост приносить духовну і тілесну користь мирянам: очищає їхні помисли, робить чистішими душею і тілом. Дізнайтеся, яким повинен бути раціон харчування по днях. Готуйте смачно, прийнявши наші рецепти до уваги.

Схема і графік харчування по днях, фото, таблиця

Якщо в 2018 році мирянам Великдень доводилося відзначати дуже рано - 8 квітня, то для 2019 року Юліанський церковний календар демонструє іншу, більш пізню дату - 28 квітня. До Воскресіння Христового православний народ поститься, дотримуючись особливого режиму харчування. Давайте дізнаємося, яким повинен бути щоденний раціон: що доволяється і чого не можна у Великий піст?

Календар Великого посту 2019
Календар Великого посту 2019

Люди віруючі в пост утримуються від м'ясних продуктів харчування, рибних, молочних і яєць. Початок поста в 2019 році - 11 березня. Перша і остання тижні диктують найсуворіші правила. У перший день і сорок сьомий (страсну п'ятницю) взагалі необхідно відмовитися від їжі. Можна тільки пити воду.

Риба дозволяється 7 квітня, на Благовіщення Пресвятої Богородиці, і 21 квітня, у Вербну неділю. 20 квітня, в Лазареву суботу, можна вживати рибну ікру. У всі інші дні рибу їсти не можна.

Правильне пісне меню передбачає виключення із раціону продуктів тваринного походження. Найсуворіші вимоги щодо харчування - в перший та останній тиждень посту. Дивіться графік у картинках. Зазначений розклад допоможе вам скласти власне меню на кожен день.

Великий піст
Великий піст

Але які продукти харчування найкраще взяти за основу для Великого посту? Коли дозволяється риба? Якою має бути пісна їжа? І які рецепти можна взяти до уваги? Спробуємо вам допомогти. І прямо зараз розкриємо всі секрети смачного приготування пісних страв.

Рецепти страв у Великий піст

Пісний період - той час, коли більше треба молитися, ходити до церкви, сповідатися, робити добрі справи та менше думати про їжу, дотримуючись певних обмежень. Седмиця включає сім пісних тижнів, в які необхідно віддавати перевагу кашам, овочам та фруктам.

На перший погляд може здатися, що раціон досить убогий. Однак по суботах і неділях дозволяється гаряча їжа з олією і трохи вина. Єдина субота, 27 квітня, - останній день посту, коли передбачається сухоядіння.

Покаяння у Великий піст
Покаяння у Великий піст

У дні сухоядіння їжте не тільки банани, апельсини, яблука, хурму, але й не забувайте, що на вашому столі можуть бути родзинки, курага, чорнослив, фініки, фундук, арахіс, насіння, фісташки, мед тощо. Ці продукти ще й надзвичайно корисні для здоров'я. Крім цього, в них дуже багато вітамінів.

У дні посту ви зможете максимально розвантажити організм. Будьте помірні в їжі! Щоб вам трішки допомогти, пропонуємо добірку смачних пісних страв на швидкоруч:

• Салат із грейпфрута. Поріжте його великими кубиками, додайте мигдаль і листя салату (можна замінити салатом «Айсберг»).

• Бутерброди з авокадо. Якщо для вас цей заморський «гість» коштує занадто дорого, замініть його свіжим огірком. Приготуйте тости, авокадо і цибулину подрібніть блендером, збризніть лимонним соком, додайте кінзу, поперчіть, посоліть. Перемішайте пюре, намажте отриманою пастою тости. Огірок краще порізати кубиками і додати дрібно порізане пір'я зеленої цибулі.

• Салат із буряка. Відваріть овоч, натріть на дрібній тертушці, додайте подрібнені горіхи. Любителям гостренького рекомендуємо розбавити страву тертим свіжим імбиром і подрібненим часником. У вихідні дні додавайте олію, в будні заправляйте соком лимоном.

• Салат із квашеної капусти або свіжої та яблука. Тут все просто. Яблуко поріжте кубиками, додайте нашатковану капусту.

• Бутерброд із ікрою. Кабачкову ікру любить багато хто. Немає нічого простішого, ніж намазати її на хліб або тост. Смачно і ситно.

• Салат «Свіжість». Натріть на тертушці моркву та яблука. Додайте подрібнений часник. Для любителів чорносливу можна додати в салат подрібнені сухофрукти і горіхи. Збризніть соком лимона, посоліть за смаком.

• Гарбуз і яблука подрібніть на тертушці. Додайте мед, жменю очищеного кабачкового насіння, родзинки і лимонний сік. Нехай страва трохи настоїться, тоді буде набагато смачніше.

• Салат «Весняний ексклюзив». Свіжий огірок і помідори наріжте скибочками, додайте оливки, подрібнені горіхи, посоліть, збризніть соком лимона.

Відмінний сніданок в дні сухоядіння - родзинки, мюслі, мед, горіхи, лимонний сік. У дні, коли дозволяється гаряча їжа, візьміть на замітку наступні рецепти страв:

• Печена картопля з болгарським перцем і зеленню. Картоплю помийте, просушіть, розріжте на половинки. Болгарський перець поріжте кубиками. Виберіть ложкою або ножем частину картоплі з кожної половинки. Нафаршируйте перцем із подрібненою зеленню. Можна додати подрібнений часник.

• Салат із чермші та картоплі. Поріжте кубиками варену у мундирах картоплю, подрібніть черемшу. У вихідний вживайте із соняшниковою олією. У вівторок і четвер - із соком лимона.

Харчування у Великий піст
Харчування у Великий піст

• Запечений гарбуз із яблуками, горіхами та медом. Гарбуз і яблука поріжте великими кубиками. Викладіть на деко гарбуз, зверху полийте медом, потім - горіхи, зверху - яблука. Запечіть у духовці. Дуже смачно і корисно!

• Фаршировані перці. Готуйте перці точно так же, як не в піст, тільки замість фаршу з м'яса зробіть його із картоплі - натріть овоч на крупній тертушці і трішки обсмажте. Перці виходять відмінні! Картоплю можна замінити грибами або використовувати їх у тандемі.

• Томатний суп. Помідори подрібнити блендером. Масу проварити, додавши в неї подрібнений часник, порізаний кубиками кислий огірок, картоплю і вермішель. Посолити, притрусити подрібненою зеленню.

• Грибний суп із квасолею. Готувати його абсолютно просто. Замочіть попередньо квасолю в холодній воді з сіллю. Проваріть її. Потім додайте картоплю і моркву, цибулину, в самому кінці - гриби. Заправте томатом. Для тих, хто вважає за краще супи-пюре, збийте суміш блендером.

Харчування у Великий піст
Харчування у Великий піст

У дні, коли дозволяється гаряча їжа, готуйте вареники з картоплею та грибами, капустою, вишнею. Робіть овочеві рагу, паштети, грибні або капустяні котлети, запікайте картоплю в духовці з грибами, готуйте страви з квасолею - всі вони поживні і дуже смачні. Можна приготувати навіть пісну піцу.

Однак при цьому не варто забувати, що найголовніше в піст - не тільки обмеження в їжі, але й молитви. Дуже важливо грішити і просити вибачення за скоєне. Нехай ваші помисли будуть чистими, а ваші дії - праведними та милосердними!