День святого Валентина відзначатимуть майже всі. Адже це свято любові, про який знає весь світ. Хоча, можливо, в деяких країнах традиції Дня святого Валентина і відрізняються, його сенс і головна мета завжди незмінні. На перший погляд може здатися, що історія Дня святого Валентина зовсім нецікава і читати цю статтю безглуздо. Але це зовсім не так, адже кількість легенд виникнення торжества і все, що з ними пов'язано досить сильно дивує.

Дивіться найкращі подарунки для дівчини на День святого Валентина.

Читайте лучшие рецепты ко Дню святого Валентина.

Якщо не сильно копатися, то ви зможете знайти буквально 2-3 легенди про виникнення Дня закоханих. Незважаючи на те, що вони найпоширеніші, далеко не кожен навіть чув про їхнє існування. Читайте про це далі.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

День святого Валентина: історія свята

За однією з древніх легенд, до речі, біблійною, День святого Валентина з'явився приблизно в 5 столітті нашої ери. Але події, які послужили установи Дня всіх закоханих, трапилися ще раніше.

У 3 столітті в Римі правив імператор Клавдій, який, як і його попередники, прагнув захопити весь світ. Звичайно, армії для цього йому не вистачало, тому він видав наказ, який здасться зараз занадто жорстоким.

Клавдій заборонив всім священикам вінчати молоді пари, а людям до 20 років заводити дітей. У той час, це робили ще раніше. Незважаючи на всі ці заборони і страх кари, молодий священик на ім'я Валентин, таємно вночі все-таки вінчав молодих людей. Звичайно, все таємне колись стає явним, і цей випадок не був винятком.

Валентина зловили і засудили до страти. Деякий час він проводив у темниці, в очікуванні виконання вироку. І за цей час він встиг познайомитися з молодою дочкою тюремного наглядача, яку звали Юлія. Дівчина була сліпою, тому не могла споглядати свого коханого. Молодий священик перед стратою залишив дівчині записку, на якій було написано "Твій Валентин" і саме завдяки цьому дівчина зцілилася і знову почала бачити.

Канонізувати Валентина вирішили тільки через дві сотні років. в 496 році папа римський Геласій I оголосив 14 лютого (день народження священика) Днем святого Валентина.

Якщо вірити іншій легенді, то День Святого Валентина виник як пам'ять про римського патриція Валентина. Незважаючи на високу посаду, він був таємним християнином і всіх своїх слуг звертав в нову віру і іноді проводив вінчання.

Одного разу його спіймали, прямо під час процесу. Звичайно, завдяки своєму статусу Валентин міг уникнути кари, а от інші двоє ні. Валентин намагався хоч якось зменшити їхні страждання і почав надсилати їм серця, які символізували християнську любов. Передавати їх повинна була сліпа дівчина.

Напередодні страти Валентин зумів умовити варту забрати його життя взамін на тих, кого мали стратити. Останнє, що він зумів зробити в життя, це передати сліпій дівчині лист, який був освячений. І завдяки йому дівчина прозріла.

Дивіться, як з'явився День святого Валентина

Ось такі є дві легенди виникнення Дня святого Валентина 2018. Вони, звичайно, не дуже схожі на правду. Але багато людей вірять в це.

Як День святого Валентина відзначають у світі

Якщо дата і історія свята нам уже відомі, то давайте розберемося трохи в традиціях свята, адже в різних країнах вони трохи відрізняються.

Дізнайтесь, чого не можна робити в День святого Валентина.

Потрібно відразу сказати, що в Україні День святого Валентина з'явився відносно недавно, хоча майже миттєво став неймовірно популярним.

А ось в решті Європи День всіх закоханих відзначали ще з 18 століття.

Давайте згадаємо, як відзначають День святого Валентина в нашій країні. Звичайно, величезна кількість закоханих пар які можна зустріти в будь-якому ресторані, майже у всіх магазинах діють величезні акції, адже треба ж купити подарунки до свята. Майже кожна дитина, яка навчається в початковій школі несе туди заздалегідь підготовлену валентинку. А в деяких навіть проходять святкові концерти.

А ось в інших країнах все трохи не так, як в умовних Києві, Львові та Одесі. І давайте ж дізнаємося чому.

В Англії, наприклад, валентинки відправляють не тільки коханим, але і всім родичам, друзям, знайомим і навіть домашнім тваринам. До речі, так само там є досить цікава традиція для незаміжніх дівчат. Вважається, що вони повинні стати на світанку сонця і дивитися у вікно. Перший чоловік, якого вони побачать, і буде їх судженим.

Ну і звичайно, тут не можна не сказати про День святого Валентина в Німеччині. Адже багато хто, напевно чув, що там 14 лютий відзначають аж ніяк не День закоханих, а День психічно хворих. І це правда. Ось тільки так вважають лише противники святого Валентина, а їх в рази менше, ніж закоханих парочок.

У Франції в День святого Валентина потрібно дарувати виключно коштовності.

А ось в Данії люди надсилають один одному засушені білі квіти.

А ось Саудівська Аравія, як завжди, відзначилася. Там День святого Валентина зовсім заборонений, і якщо його святкувати, то можна отримати немаленький штраф.

А ось традиції свята в Італії досить сильно різняться від інших країн. Там День закоханих називають днем ​​солодощів, ну і ви самі розумієте, як його відзначають.

Дивіться найкращі привітання в віршах, прозі і листівках з Днем святого Валентина.

Як ви бачите, тут чимало цікавого і День святого Валентина справді відзначають майже у всьому світі. А давайте заглянемо в історію виникнення і дізнаємося, як і коли насправді з'явився День святого Валентина.

Коли з'явився День святого Валентина

Якщо про легенди свята ми вже говорили, адже біблійні оповіді назвати по-іншому складно, то тепер настав час згадати реальні історичні факти, які могли послужити установі Дня святого Валентина.

Дуже часто походження Дня всіх закоханих пов'язують з древнім римським святом Луперкалії. Це торжество відзначали на честь богині «божевільного» кохання Juno Februata і бога Фавна.

До речі, інформація про це свято досить суперечлива. Але історики наполягають на тому, що Луперкалії з'явилися через велику смертність серед дітей в стародавньому Римі. Тоді місто могло просто вимерти. Тому що було досить багато людей, які просто не могли заводити дітей і вони вважалися проклятими.

А ось місце, де за легендою вовчиця вигодувала Ромула і Рема, вважалося священним. Тому, раз на рік, напевно 14 лютого, там влаштовували грандіозні гуляння, які повинні були підвищити народжуваність в Римі. Власне кажучи, у них все вдалося. Саме тому коли вже з'явилося християнство, це свято ще довго не могли скасувати.

Сказати, якого числа саме відзначали Луперкалії досить складно. У 494 році Папа Геласій I спробував заборонити Луперкалії. Але зробити це було досить складно. Деякі історики говорять, що саме тому і було встановлено День святого Валентина. Але напевно стверджувати можна лише те, що Папа Геласій лише поклав край святкуванням Луперкалій в Римі.

Більше дізнайтеся в цьому відео

Якщо тепер історія появи і походження торжества, і коли воно буде нам приблизно ясно, то тепер можна трохи поговорити і про символи, і легенди свята. Адже вони також досить цікаві.

День святого Валентина: легенди і символи свята

Ну якщо з історичними факторами ми більш-менш розібралися, і вже приблизно розуміємо коли і як з'явилося це свято не з релігійних вірувань, а за історичними фактами, то тепер можна дізнатися трохи і про легенди Дня святого Валентина.

Тут насправді існує лише дві легенди, про які ми вже вам розповідали. Різниця лише в назві і невеликих нюансах. З'явилися вони все в пізньому середньовіччі у Франції і Англії.

Золота легенда розповідає нам історію про Валентина, який був польовим лікарем і священиком (в той час таких людей було чимало). І вже знайомий нам імператор Клавдій вирішив, що чоловіки, які не обтяжені узами шлюбу і дітьми, б'ються в рази краще. Ну і тому одруження були заборонені. Але наш герой, Валентин, будучи дуже доброю і віруючою людиною, таємно ночами освячував шлюби. Ну і далі історія вже відома, його спіймали та вбили. До речі, саме завдяки цій легенді Папа Геласій і заснував День святого Валентина.

Друга легенда не має назви, але головного героя так само звуть Валентином. Жив він у Римі під час язичництва, але таємно був вірний християнству. Він був досить відомим і у нього було чимало слуг, яких він так само звертав в нову віру. Але ось одного разу це помітили і його слуг засудили до смерті. А високе звання Валентина дозволяло йому уникнути кари. Легенда свідчить, що він почав надсилати до в'язниці невеликі листівки у вигляді серця, щоб підбадьорити своїх слуг. Але в кінцевому підсумку йому вдалося домовитися про те, щоб замість слуг стратили його самого.

Валентинки - головні символи свята. Є дві легенди про їх походження. Першу ми вже розповіли: саме ті листівки, які слав Валентин своїм слугам, і були першими.

Дивіться на що готові люди заради коханих на День святого Валентина.

А друга легенда говорить, що перші символи свята з'явилися ще, коли в стародавньому Римі відзначали Луперкалії. Дівчата тоді робили невеликі записки і кидали їх в спеціальну урну, звідки їх діставали чоловіки і бігли шукати потім дівчину. Зараз День святого Валентина, звичайно, святкують не так, але схожість помітити можна неозброєним оком.