Щороку 17 лютого віруючі православної церкви вшановують пам'ять преподобного Миколая, ігумена Студійського. Також у народі святого прозвали Миколою Студеним, оскільки цей день завжди вважався найхолоднішим у лютому.

Микола Студений 17 лютого: історія життя святого

Миколай жив у IX столітті. З дитинства він проживав у Константинополі з рідним дядьком, ченцем Студійського монастиря. Після закінчення монастирського училища юнак прийняв постриг, а через кілька років отримав священний сан.

Микола Студійський

У часи гонінь християн у 813-820 роках преподобний Миколай часто брали під арешт, знущалися і били. Після приходу до влади матері майбутнього царя Феодора Миколая випустили з в'язниці.

Тоді він повернувся у Студійський монастир і став його настоятелем. Однак у 856 році новий правитель Варда знову почав гоніння. Тому Миколай був змушений поневірятися сім років. Потім його знову ув'язнили. Після зміни влади у 866 році Миколай знову зайняв свій пост в монастирі.

Популярні новини зараз
Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот Отримаєте менше – не дивуйтесь: Пенсійний фонд попередив про зміну розміру субсидії У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись
Показати ще

За відкрите сповідання християнської віри і самовідданість Господь нагородив преподобного даром зцілення. У 868 році святий помер, але його мощі продовжували зцілювати хворих та немічних.

Микола Студений 17 лютого: традиції свята

На Київській Русі цей день часто називали Вовчий сват. Люди вірили, що в цей час у лісах в розпалі звірині весілля. Вважалося, що «про звірині стежки у лісі знає лише Микола Студений». І тільки йому було відомо, де знаходиться лігво вовчиць, і як пускаються в танок лисиці.

Святому Миколаю моляться про зцілення від хвороб, читають молитви і замовляння від зустрічі з диким звіром.

Студеним Миколая прозвали невипадково. Рідкісний рік на Русі в цей день не було морозів. З цього приводу залишилися приказки: «Студений день — знову шубу одягни»; «На Студеного Миколу снігу навалить гору». Крім того, на Миколая спостерігали за деревами. Якщо довгі ялинові гілки згинаються до землі, значить, скоро буде хуртовина. А якщо листяний ліс чорніє — можна чекати відлиги.