Щоб віддати свій голос на президентських виборах громадяни України, які проживають за кордоном, повинні дотримуватися ряду законодавчих вимог.

Керівник відділу консульсько-правових питань Посольства України у Франції Микола Собко розповів кореспонденту Укрінформу про основні законодавчі вимоги, порядок та правила участі у виборах українських громадян за кордоном, передає "ХВИЛЯ".

"Для того щоб реалізувати своє право голосу за межами України, виборцю необхідно: бути включеним до списку виборців на закордонній виборчій дільниці, розташованій на території відповідної іноземної держави; прибути на відповідну закордонну виборчу дільницю в день голосування з 8 до 20 години (за місцевим часом) мати при собі документ, що підтверджує громадянство України і є підставою для отримання виборчого бюлетеня на закордонній виборчій дільниці". Микола Собко

Щодо процедури включення до виборчих списків консул зазначив, що дані про виборців, які проживають або перебувають за межами нашої країни повинні подати керівники закордонних дипломатичних установ України до органу ведення Державного реєстру виборців у Міністерстві закордонних справ.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

"Перевірити внесення до списку виборців на виборчій дільниці громадянин України може за допомогою онлайн-сервісу «Особистий кабінет виборця» на сайті Державного реєстру виборців". Микола Собко

Крім того, консул підкреслив, що для закордонної виборчої дільниці складаються попередній та уточнений списки виборців. Цей список повинні передати дільничній виборчій комісії закордонної виборчої дільниці не пізніше ніж за десять днів до дня голосування. Наступного дня після отримання попереднього списку з ним можуть ознайомитися всі бажаючі.

"Кожен громадянин має право ознайомитися зі списком виборців у приміщенні відповідної виборчої комісії та перевірити правильність внесених до нього відомостей". Микола Собко

На питання, що робити громадянам України, які проживають за кордоном, але не перебувають на консульському обліку, однак прагнуть здійснити своє волевиявлення на виборах Президента, дипломат відповів:

"Такому громадянину для включення в список виборців на закордонній виборчій дільниці необхідно завчасно, не пізніше ніж за п'ять днів до дня голосування, змінити свою виборчу адресу, особисто звернувшись з відповідною заявою в закордонну дипломатичну установу України за місцем проживання чи перебування за межами України".

Він додав, що до заяви додається копія пред'явленого документа, що посвідчує особу та підтверджує громадянство виборця (паспорт громадянина України для виїзду за кордон) та документи (копії документів), що підтверджують ці зміни. Це може бути дозвіл на перебування в іноземній державі, тимчасовий вид на проживання, довідка про навчання, довідка про стаціонарне лікування, рахунок за комунальні послуги, довідка про сплату податків і т. п.

Дипломат акцентував увагу на неможливість включення громадянина до списку виборців безпосередньо в день голосування, оскільки це не передбачено Законом «Про вибори Президента України».

Собко також зазначив, що всі звернення щодо зміни персональних даних для забезпечення участі у виборах громадянин повинен подавати особисто, тому це неможливо зробити іншим способом, зокрема по електронній пошті.

Керівник консульського відділу Посольства України у Франції також нагадує громадянам, які прийдуть 31 березня на закордонну виборчу дільницю, про необхідність мати з собою документи, які є підставою для отримання виборчого бюлетеня — це виключно паспорт громадянина України для виїзду за кордон, дипломатичний паспорт службовий паспорт.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що більшість киян назвали Томос-тур засобом передвиборної агітації.

Також ми писали, що екс-нардеп Томенко стверджує, що Рада приречена на провал, але в той же час він готує позов на БПП за позбавлення мандата.