Частка безготівкових операцій за допомогою банківських карток в Україні за підсумками 2018 виросла на 5,8 процентних пункту та склала 45,1% від загального числа грошових операцій.

У НБУ вважають, що такий позитивний тренд викликаний популяризацією інноваційних фінансових сервісів.

Про це пише видання "Хвиля" , посилаючись на Огляд ринку платіжних карт і платіжної інфраструктури України за 2018 рік, який опублікував Національний банк України.

"Цей позитивний тренд пов'язаний зі стабільним підвищенням попиту українців на безготівкові операції та популяризацією інноваційних фінансових сервісів", - пояснили в НБУ.

Так, кількість безготівкових операцій за рік зросла майже на 33%, до 3,1 млрд, а обсяг - на 55,4%, до 1,3 трлн гривень. Найбільша кількість таких операцій припадала на розрахунки в торговельній мережі - 51,2%.

"За обсягами безготівкових операцій спостерігається значне зростання операцій Р2Р перекладів. У порівнянні з 2017 роком їх обсяг збільшився вдвічі: з 220 млрд грн до 465 млрд грн. Частка таких операцій зросла на 9,5 п. П. І склала 35,8% від загального обсягу безготівкових операцій. Разом з тим частка розрахунків платіжними картками в торговій мережі знизилася на 2,6 п. П. (З 31,9% до 29,3%)", - підкреслили в НБУ.

Також в 2018 році розширилася платіжна інфраструктура для проведення безготівкових операцій. Мережа торгових платіжних терміналів зросла на 20,2% до 279 тис. Шт. Зростала і кількість безконтактних платіжних торгових терміналів. Серед іншого, цьому сприяла популяризація сервісів Apple Pay і Google Pay, що почали роботу в Україні.

"Зараз 79,4% торгових POS-терміналів в Україні забезпечують можливість здійснення безконтактної оплати (за станом на 1 січня 2018 року був 70,2%). Все більшої популярності набувають в Україні сервіси безконтактної оплати з використанням смартфонів та інших пристроїв, що підтримують технологію NFС", - підрахували в Нацбанку.

Кожна дев'ята активна платіжна карта в Україні є безконтактною - таких нарахували 4 млн штук, зростання склало 44,3%.

Нагадаємо, незабаром українцям необов'язково буде носити з собою банківську картку або готівку, вони зможуть розраховуватись за допомогою відбитка пальця.

Як повідомляв портал Знай.ua, відсутність готівки з часом стане більш поширеною і проявиться практично в кожній сфері нашого життя.

Популярні новини зараз
В Україні пенсіонери отримають "подвійні", та навіть "потрійні" пенсії: у ПФУ озвучили вимоги Потрібно мобілізувати у першу чергу: ексчиновник розповів, хто має поповнити лави захисників Довідку можна викидати: чоловіків огорошили новим правилом Постійна процедура більше не буде катуванням: українцям пояснили прості рішення щодо лічильників
Показати ще

Також Знай.ua писав про секрети банківських карт, які повинен знати кожен