У буремних 90-х в Україні кожен виживав як міг. Хтось виживав, а дехто на цьому наживався. Для прикладу, не чужий для кримінального світу одіозний персонаж Костянтин Бедовой, більш відомий за прізвиськом «Костя Калоша», у неспокійний для країни період можна сказати матеріально процвітав, йдеться у матеріалі Акцентів. Рекет, здирництво і кришування невеликого ОЗУ стали для нього путівкою у життя, а перебування у кримінальній тусовці принесло зв’язки і друзів, які використовуються і по сьогоднішній день.

Починав «Костя Калоша» (Костянтин Бедовой) у Києві із торгівлі порнографією – під виглядом функціонування відеосалону серед населення поширювалися матеріали із непристойним контентом, який на той час був у дефіциті і користувався попитом. Кілька разів за такий промисел його «приймала» столична міліція.

Поступово асортимент товарів розширився: нелегальна торгівля зброєю, легкими наркотиками вивела «Костю Калошу» (Костянтина Бедового) на кримінальне оточення столиці. З цього моменту він починає приходити на різноманітні бандитські тусовки, зав’язуються перші знайомства.

Сколотивши невелику групу дрібних хуліганів і ряжених, які за пару копійок готові були вбивати людей, «Костя Калоша» почав пропонувати свої «послуги» більш впливовішим кримінальним угрупованням. Так він потрапляє в ОЗУ «Рибки» - кримінального авторитета Віктора Рибалка.

Кримінальний авторитет Віктор Рибалко («Рибка»)

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

В кінці 90-х група «Рибки» входила в п’ятірку наймогутніших угруповань Києва. ОЗУ спеціалізувалася на крадіжках, грабежах, розбоях і здирництвах, здійснювала вбивства на замовлення, а також намагалася частково контролювати фінансову діяльність кредитно-банківської системи столиці. Основним джерелом доходів банди «Рибки» було, за оперативними даними, здирство у підприємців малого та середнього бізнесу.

«Костя Калоша» (Костянтин Бедовой) якраз і відповідав за цей сегмент кримінального бізнесу: кришував кілька десятків кіосків, збирав данину з підприємців на базарах. За свої старання дуже хотів стати «бригадним» в ОЗУ В.Рибалка, однак визнаного авторитету серед криміналітету здобути так і не зміг. Натомість заробив інший статус – «Костю Калошу» називали «шестьоркою Рибки» за довіру останнього.

В кінці 90-х – на початку 2000-х ОЗУ «Рибки» вже контролювала у Києві чимало комерційних структур, серед яких було ТОВ «Скорбота». Це перше в історії України приватне похоронне бюро, яке завдяки кримінальним методам стало монополістом у Києві та Київській області по наданню ритуальних послуг. Практично жодне похоронення у столичному регіоні не відбувалося без відкату представникам групи «Рибки».

Саме від функціонування ТОВ «Скорбота» отримував відсоток «Костя Калоша» (Костянтин Бедовой). Нажива на людському горі стало для нього основним джерелом доходів. Та в один момент «Костя Калоша» вирішив піти ва-банк: разом зі своїм кримінальним соратником Андрієм Югою («Андрей Длінний») він втік за кордон із річною касою ТОВ «Скорбота».

Вихідці із кримінальних 90-х Костянтин Бедовой («Костя Калоша») і Андрій Юга («Андрей Длінний»)

«Костя Калоша» протягом п’яти років переховувався в Ізраїлі, де, до речі, здобув друге громадянство, «Длінний» втік в Південно-Африканську республіку (ПАР).Боячись переслідувань з боку ОЗУ «Рибки», вони на тривалий час пішли в підпілля. Однак, даремно свій час не витрачали – маючи на руках величезну суму грошей, незаконно вивезених з України, «друзі по нещастю» намагалися їх якимось чином легалізувати.

Нещодавно, наприклад, «Костя Калоша» (Костянтин Бедовой) на своїй сторінці у Facebook намагався пояснити свої багатства та походження статків і розповідав, що гроші у нього з’явилися від продажу нерухомості в Ізраїлі на суму більше мільйона доларів. Стає зрозуміло, що тоді вкрадену касу ТОВ «Скорбота» він легалізував шляхом афер з нерухомістю. Звичайно , що про це «Костя Калоша» скромно промовчав.

Оскільки довго переховуватися за кордоном і постійно озиратися навкруги «Костя Калоша» (Костянтин Бедовой) і «Андрей Длінний» (Андрій Юга) не могли, то почали шукати шляхи повернення в Україну. Це бажання дивним чином співпало із показовим вбивством Віктора Рибалка у 2005 році (до цього була невдала спроба замаху на нього).

За однією із версій слідства, причиною ліквідації «Рибки» став переділ ринку ритуальних послуг у столиці. Тодішні посадові особи Генпрокуратури України серед ймовірних замовників вбивства називали й прізвище Бедового, який напряму був зацікавлений у смерті В.Рибалка. По-перше, через страх помсти, по-друге, через бажання очолити дуже прибутковий похоронний бізнес, рентабельність якого на той час сягала сотень відсотків, а місця на VIP-кладовищах продавалися за п’ятизначні суми.

Чому слідству так і не вдалося доказати причетність «Кості Калоші»? Відповідь досить несподівана: тому що всі документальні підтвердження і можливі докази були знищені за сприяння російських та українських спецслужб, відношення до яких «Костя Калоша» (Костянтин Бедовой) навіть не спростовує. Виявляється, ще з 90-х рр. він підпрацьовував у них в якості «стукача».

Як би там не було, але факт залишається фактом – відразу після вбивства «Рибки» К.Бедовой і А.Юга повертаються в Україну і далі продовжили займатися кримінальним бізнесом у сфері ритуальних послуг. «Длінний» навіть став однією з головних посадових осіб ТОВ «Скорбота».

Далі було майже 10 років безконкурентної торгівлі людськими душами і поступове злиття бізнес-інтересів із Партією регіонів. За часів президентства Януковича «Костя Калоша» (Костянтин Бедовой) спробував повністю монополізувати ринок ритуальних послуг у столичному регіонів. ЗМІ в той час писали, що абсолютно контрольовані регіоналами місцеві ради Київської області почали узгоджено приймати рішення щодо передачі централізованого контролю над ритуальним бізнесом структурам, афілійованим з К.Бедовим. Однак, відбувся Майдан і «Костя Калоша» втратив «золоту жилу».

Сьогодні «Костя Калоша» (Костянтин Бедовой) всіляко відмежовується від кримінальної молодості, членства в ОЗУ В.Рибалка і вкрадених мільйонів. І хоча всю правду про ліквідацію «Рибки» ми вже не дізнаємося ніколи, кримінальні діяння самого «Калоші» ще можуть стати предметом детальних розслідувань.