В Україні з'явилася нова "схема" для обходу законодавчого розмитнення євроблях. Водії реєструють авто на польську фірму нібито для того, щоб поставляти товар для українських компаній. В такому разі, нечебто, розмитнювати машину не потрібно, передає TCH.

На українсько-польському кордоні застрягли активісти "Авто Євро Сили" на 12 авто. Прикордонники відмовляються пропускати нерозмитнені машини без застави, а водії відмовляються їхати назад. Вони впевнені, що якщо авто перевозять товар, розмитнювати їх не потрібно.

Ці автомобілі зареєстровані на литовську фірму, яка направила вантаж в українську компанію. За словами активістів, українців найняли громадяни Литви, але "вантаж" залишив митників у легкому подиві - у кожній машині лежить по коробці паперу. На кордоні говорять, що оскільки легковики комерційний вантаж перевозять, пропустити авто не можуть.

"Україна і Литва мають угоду про міжнародні перевезення пасажирів і вантажів. І цією угодою передбачено, що вантажні перевезення здійснюються вантажними транспортними засобами", - заявив начальник управління організації митного контролю Львівської митниці Степан Бочаров.

Популярні новини зараз
Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Виплати ніхто не чіпатиме: переселенців порадували доброю звісткою Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією
Показати ще

Активісти не заперечують, що це нова схема для ввезення євроблях, але вважають, що діють законно.

"Це не нова схема, такі спроби були і раніше під розумінням транспортного засобу комерційного призначення. Але згідно тих самих угод - ці спроби були припинені", - стверджують митники.

Юристи заявляють, що вантаж можна перевозити тільки на вантажному авто. Проте, активісти можуть використовувати іншу лазівку: треба довести, що між водіями та литовською фірмою не трудові, а цивільно-правові відносини.

"Вважаю, що законодавець повинен негайно цю маленьку лазівку в законі закрити, щоб не утворилася велика діра в кордоні, яка і породила ввезення великої кількості євроблях", - впевнений юрист Олег Мицик.

Нагадаємо, українців знайшли євробляхам зручну альтернативу.

Раніше Знай.uа повідомляв, названо 5 улюблених іномарок українців.

Також Знай.uа писав, Зеленський порахував, скільки повинні коштувати евробляхи.