Український економіст докладно розповів, як можна отримати хорошу пенсію.

Ці способи допоможуть кожному, хто переживає за свою старість.

Кілька таких способів:

Особисті накопичувальні пенсійні рахунки працівників будуть поповнюватися за рахунок відрахувань на них 7% заробітної. Але поки неясно, хто буде відраховувати — роботодавець (як зараз ЄСВ в пенсійний фонд) або працівник зі своєї зарплати, а також хто буде розпоряджатися цими грошима: один державний фонд при ПФ або кілька десятків надійних приватних пенсфондів, які мають ліцензію держави.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає
Показати ще

Як каже ексзамголови ПФ Віктор Колбун, краще віддати розпорядження над своїми відрахуваннями приватним фондам, але тільки тим, які жорстко контролює держава, а також дати їм право вкладатися у високоприбуткові інструменти: українські ОВДП та акції зарубіжних компаній.

Але в рік виборів ухвалення закону, який дозволить запустити роботу накопичувальних пенсійних рахунків, малоймовірно, каже експерт.

Економіст Іван Нікітченко назвав декілька основних способів, як забезпечити собі пенсію: відкладати частину грошей у валюті; створити гривневий депозит у банку; інвестувати в нерухомість, купити цінні папери, акції, дорогоцінні метали; робити внески в недержавний пенсійний фонд (НПФ).

Крім розміру можливих доходів, є і ризики, які оцінив економіст

"Який варіант накопичень вибрати, залежить від фінансової дисципліни людини", — говорить експерт

"Якщо дисципліна у витратах не сама його сильна сторона і хочеться менше приділяти уваги розпорядження коштами — тоді це НПФ. Гроші просто так достроково зняти не вийде і доведеться регулярно робити внески. Як правило, дохідність НПФ перекриває інфляцію, і за кілька десятиліть можна накопичити хорошу суму на пенсію. Зберігати гроші вдома — найгірший варіант: вони не працюють, існує постійний ризик крадіжки, пошкодження або витрати. Для придбання нерухомості необхідний капітал, а в подальшому його вміст буде вимагати витрат на косметичні ремонти, оплату компослуг і не дає ніяких гарантій, що житло будуть постійно орендувати. Депозит у гривні — самий надійний з точки зору прибутковості варіант, а якщо дробити депозити до 200 тис. грн, то і не несе ніяких ризиків. Мінуси — немає графіка поповнення депозиту, тобто людина повинна сама собі нагадувати робити внески, ризик витратити гроші при поверненні депозиту і необхідність раз у 1—2 року переукладати договір. Цінні папери та дорогоцінні метали вимагають розуміння цих інструментів, стартового капіталу в $1—2 тис., готовності не заробити нічого і навіть піти в мінус".

Однак, з цим згодні не всі експерти. Приміром, за словами президента Украналітцентра Олександра Охріменка, середній прибуток вкладень в НПФ в 2018 р. склав близько 9% при інфляції 10%, тобто вкладник не примножив, а втратив кошти.

"Прибутковість на рівні інфляції дає вкладення в нерухомість з постійною здачею її в оренду, — говорить Охріменко.

Експерт стверджує, що 20-річні повинні відкладати 5—7% доходу в місяць, 30-річні — 10%, 40-річні — 20%, а старшому поколінню — 30% і більше.

Нагадаємо, Українцям пообіцяли подвійне підвищення пенсій, але радіти ще рано

Як раніше повідомляв "Знай.ua", Монетизація субсидій в Україні: куди "живі" гроші спускають насправді

Також Знай.ua" писав про те, що Українцям підготували гарні надбавки: всі бігом на пенсію