Українські правоохоронці викрили транснаціональну злочинну організацію. Зловмисники налагодили розгалужену мережу з продажу наркотичних та психотропних речовин за криптовалюту.

Учасники злочинної організації з 2014 року збували наркотики в мережі Інтернет та з допомогою месенджера Telegram на десятки мільйонів доларів США. Про це повідомив начальник Департаменту організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням кримінальних правопорушень, підслідних Державному бюро розслідувань, Генеральної прокуратури України Сергій Кізь.

"Сьогодні припинено діяльність транснаціональної злочинної організації, учасники якої з 2014 року налагодили розгалужену мережу з продажу за криптовалюту на території України та країн СНД наркотичних засобів через інтернет-сайти та чат-боти в месенджері Telegram з подальшою легалізацією коштів на території України та інших країн", - заявив Кізь на брифінгу в Києві.

В ході розслідування встановлено що створена злочинна організація мала чітку ієрархію, до складу якої входили як громадяни України, так і громадяни іншої держави, зокрема, РФ.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

"Метою злочинної організації став продаж наркотичних засобів, йдеться про тяжкі наркотики та психотропні речовини. Учасники на заздалегідь створених веб-ресурсах розміщували повідомлення з контактами в Telegram, які адміністрували оператори - члени злочинної організації. Особа, яка мала придбати наркотики, писала про це в чат-боті - вказувала назву наркотику, кількість, а також бажане місце отримання наркотичної речовини. Після цього член злочинної організації повідомляв про спосіб отримання, адресу та спосіб оплати. У більшості випадків це була оплата за допомогою криптовалюти", - розповів прокурор.



За його словами, було проведено 80 обшуків на території Києва та Київської, Херсонської, Миколаївської областей, в ході яких правоохоронці вилучили знаряддя злочинну, наркотичні речовини, готівкові кошти, злитки золота та прикраси на загальну суму понад 5 млн доларів.

Була також вилучена "чорнааї" бухгалтерія, первинний аналіз якої дає підстави вважати, що приблизний прибуток від діяльності цієї злочинної організації становив десятки мільйонів доларів.

"На даний час слідчі дії тривають і затримано близько 20 осіб - членів цього злочинного угруповання, вирішується питання про повідомлення їм про підозру і обрання запобіжного заходу", - резюмував прокурор.

У свою чергу перший заступник голови СБУ Павло Демчина повідомив, що розслідування проводилося понад рік. Злочинне угруповання налічувало близько тисячі осіб, воно мало велику розгалужену мережу й свій кадровий підрозділ внутрішньої безпеки.

Зловмисники дотримувалися жорстких правил конспірації. Члени угруповання розповсюджували різноманітні синтетичні засоби, фактично увесь спектр психотропних наркотичних речовин, які існують у світі.

"Для того, щоб було зрозуміло, яка була дисципліна у цій організації: окремі члени цієї організації на сьогоднішній день не мають пальців на руках", - додав Демчина.

За його словами, за будь-яке порушення встановлених правил конспірації "приїжджали спеціально навчені люди і просто обрубували пальці на руках".

Відомо, що угрупування було створене на території Росії, організація носила назву "Хімпром". Та після масових затримань у 2017 році в РФ учасників, ватажки і керівники цього угруповання виїхали за межі Росії, реорганізувались і почали свою злочинну діяльність в Україні.