З березня в Україні почали виплачувати субсидії "живими грошима". Однак експерти застерігають, що так може збільшитися кількість тих, хто не платити рахунки за комунальні послуги, тобто боржників. Згідно з українським законодавством у тих, в кого великі суми боргу, можуть навіть забрати житло.

Про те, чи мають право у людини забрати жило за комунальні борги, розповів міністр юстиції України Павло Петренко, пише видання "Хвиля".

Петро заявив, що ніхто не має права забирати у людини житло за борги по комунальних платежах. У свою чергу юристи розповіли, що житлоплощу за борги по комуналці все-таки дійсно можуть забрати, щоправда, це найбільш крайній випадок.

"Законом "Про виконавче провадження" регламентовано, що стягнення нерухомості фізичної особи здійснюється за відсутності у нього достатніх для покриття заборгованості коштів або рухомого майна. Тому стягнення на житловий будинок або квартиру, в якій боржник фактично проживає, проводиться в останню чергу. Перш за все для сплати боргу використовуються грошові кошти та інші цінності боржника. При їх відсутності, стягнення відбувається коштом цінного рухомого майна, наприклад, автомобіля, дорогої побутової техніки й тому подібного, що легко буде швидко продати та отримати якомога більше коштів", - пояснює адвокат ЮК "Де-юре" Євген Ляшук.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Субсидії в Україні
Субсидії в Україні

Юрист також стверджує, що для того, аби вашу нерухомість дійсно відібрали, потрібно мати борг в понад 20 розмірів мінімальної зарплати, що становить понад 83 460 грн. Зазначимо, що нині мінімальна заробітна плата становить 4173 грн.

"Для конфіскації квартири проводиться процедура примусового продажу з публічних торгів. Цим займається державна виконавча служба або приватні виконавці після винесення судом відповідного рішення про стягнення боргу по комунальних платежах. При цьому, виконавцю не обов'язково потрапляти всередину такої квартири, досить зробити її оцінку і зібрати всі необхідні документи. Про проведення прилюдних торгів в обов'язковому порядку боржник повідомляється", - зазначив Микола Максимов, адвокат Юридичної компанії "RIYAKO AND PARTNERS".

Такі торги завжди відбуваються в електронному режимі. У випадках, коли житло за перших торгів не вдалося продати, його сума зменшується на 85%. У цей час, поки йдуть електронні торги, боржник може спокійно продовжувати жити в цьому будинку або квартирі, адже фактично, нерухомість ніхто не відбирає силою і не виганяє боржника на вулицю. Право власності у власника нерухомості зберігається до тих пір, поки квартира або будинок не будуть продані на аукціоні. Продати житло буде також майже неможливо, якщо у ньому живуть неповнолітні діти або люди з інвалідністю.

Зазначимо, що нині в Україні існує величезна заборгованість за послуги ЖКГ. Загалом українці заборгували за січень цього року 62,6 млрд гривень. Сума боргу зросла на 7 млрд гривень у порівнянні з груднем. Тоді вона становила 55,6 млрд гривень.

Нагадаємо, що мільйони українців залишать без субсидій: куди поділися "живі гроші".

Раніше "Знай.ua" писав про офшори посеред Києва: депутати розповіли, як на землі для дитсадків відмивають гроші.

Також "Знай.ua" повідомляв про те, що робити, аби не втратити субсидію: як не припуститися фатальної помилки на старті монетизації.