Півтора мільйона українців першого квітня можуть залишитися без води. І, на жаль, це не першоквітневий жарт. Майже 40 водоканалів по всій Україні будуть відключені, розповіли енергетики. Частина Луганської області вже сидить без води. Причина в тому, що у багатьох водоканалів катастрофічно зросли борги за воду. Так, стало відомо, що знеструмлено Лисичанський водоканал, оскільки борг підприємства досяг 146 мільйонів гривень. А з початку другого весняного місяця по всій країні очікується масове відключення водоканалів. Найголовніший боржник - Аульський водоканал у Дніпропетровській області, передає газета "Сегодня". Журналісти поцікавилися у комунальників, чи є бодай якийсь вихід із становища.

Щоб вже зараз зривати перші огірки, ці рослини висадили на початку лютого. Щодня за ними доглядали і поливали.

Сто літрів води в день потрібно для теплиці Світлани Кошової. Це щонайменше. Інакше врожаю чекати не доводиться. Розсада загине. Запас води багато і надовго – неможливо. Тому підприємці з жахом чекають можливого знеструмлення водоканалу.

"Якщо дуже жарко, то кожен день поливаємо. Без води ми не можемо. Платимо за воду, за все платимо. Бо не буде води – хана нам", – каже мешканка Аул Світлана Кошова.

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

З сухими водопроводами можуть залишитися Аули, Дніпро, Кам'янське, Новомосковськ, Кринички і Верхньодніпровськ – всього півтора мільйона осіб. Воду качають ось ці насоси. Щоб вони працювали – потрібна електроенергія.

Водоканал в Аулах можуть відключити від мережі за борги. Підприємство заборгувало компанії Укрінтеренерго 27 млн гривень. Сума назбиралася за три місяці.

«Аульський водопровід фізично не має можливості виконати свої зобов'язання перед державним підприємством Укрінтеренерго. Але Аульський водопровід звернувся з гарантійним листом до компанії Укрінтеренерго, де повністю визнає суму боргу і гарантує його погашення. І запропонував укласти договір про реструктуризацію боргу», – каже генеральний директор КП «Аульський водопровід» Віктор Страшко.

Ще 16 водоканалів не знайшли собі нових постачальників електроенергії, і їх теж можуть відрізати від мережі. Вирішити проблему з відключенням можуть на місцевому рівні, кажуть в «Укрінтеренерго».

Питання щодо відключення споживачів електричної енергії, які не визначилися з электропоставщиком, встановленому законом та правилами порядку, і не уклали нові договори про постачання електричної енергії споживачу з новими электропоставщиками, а також питання щодо несплати спожитої електричної енергії повинні вирішуватися керівниками цих підприємств, установ і організацій.

Донецька облдержадміністрація звернулася до уряду. Кабмін може допомогти окремим регіонам сплатити борги за рахунок бюджету і навіть продовжити співпрацю Укрінтеренерго і проблемних комунальних підприємств ще на деякий час, поки рішення проблеми не буде.

Нагадаємо, українців змушують платити шалені гроші за поламані лічильники води. Крутяться, навіть коли все вимкнено.