Напередодні виборів Президента України поліцейські інформують про права та обов'язки виборців і застерігають від вчинення правопорушень, особливо тих, які тягнуть за собою кримінальну відповідальність. Тільки за добу в Донецькій області зареєстровано 13 повідомлень про порушення, пов'язані з виборчим процесом.

Нагадаємо, згідно зі ст. 7 Закону України "Про вибори Президента України" голосування є таємним. Виборці ні перед ким не повинні звітувати про своє волевиявлення.

Будь-яка демонстрація виборцем свого результату голосування або контроль за цим з боку сторонніх осіб може обернутися покаранням у відповідності зі ст. 160 (підкуп виборця) та інших статей Кримінального кодексу України.

Популярні новини зараз
Українців зобов'яжуть сплатити податки за квартири минулих десятиліть Подорожчає не лише електроенергія: комуналка стане непідйомною ношею Українці нарешті побачили Poch Tavria XL, яку збирали для Франції: навіть у таких журналах немає Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло
Показати ще

Порушеннями з боку виборця є:

- селфі з бюлетенем

- стрім з кабінки для таємного голосування

- перебування в кабінці з іншими людьми

- демонстрація будь-кому заповненого бюлетеня перед опусканням його в урну

Тому поліція закликає громадян утриматися від фото - або відеофіксації і розголошення результатів волевиявлення в приміщеннях для голосування.

Членам виборчих комісій, іншим особам заборонено вчиняти будь-які дії чи розголошувати відомості, які дають можливість встановити зміст волевиявлення виборця.

Тому незаконними є:

- прохання або вимога показати заповнений бюлетень перед вкиданням в урну

- незабезпечення достатньої кількості кабін або кімнат для таємного голосування

- перебування у таких приміщеннях сторонніх осіб

- встановлення спеціальних пристроїв, які дають змогу контролювати волевиявлення виборців при заповненні ними виборчих бюлетенів і т. п.

У відповідності зі ст. 159 (Порушення таємниці голосування) Кримінального кодексу України умисне порушення таємниці голосування під час проведення виборів, що проявилося у розголошенні змісту волевиявлення громадянина, який взяв участь у виборах, карається штрафом від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до 2 років або обмеженням волі на строк до 3 років.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що українців масово "купують" перед виборами.

Також ми писали, що Пальчевський назвав прізвище нового президента України.

І варто нагадати, що Бойко проходить у другий тур після переговорів в РФ.