Вибори президента України вже почалися і перший тур позаду. Після повного підрахунку голосів можна констатувати факт, що в Україні буде другий тур виборів. Попередньо він запланований на 21 квітня і поки що нічого не заважає їм відбудуться саме в цю дату. Ми вирішили нагадати вам, які документи потрібні для голосування, чому вам можуть не видати виборчий бюлетень і, що робити якщо ви його зіпсували.

Хто має право голосувати

Згідно з законом України, голосувати мають право всі громадяни країни, які проживають на і поза її території, яким виповнилося 18 років. Винятками є лише люди, яких суд визнав недієздатними.

Вибори президента України 2019
Вибори президента України 2019

Які документи потрібні, щоб проголосувати

Для того, щоб у день виборів на виборчій дільниці отримати бюлетень вам потрібно буде представити документ, що підтверджує вашу особистість. Але є декілька нюансів:

На звичайній виборчій дільниці таким документом може бути:

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще
  • Паспорт громадянина України
  • Військовий квиток (для військовослужбовців)
  • Тимчасове посвідчення громадянина України (для осіб, недавно отримали громадянство)

Якщо ви живете не в Україні, то на закордонній виборчій дільниці документом, що підтверджує вашу особистість буде:

  • Паспорт громадянина України для виїзду з країни
  • Дипломатичний паспорт
  • Службовий паспорт

Тюрма, або СІЗО – спеціальні виборчі дільниці, там потрібні наступні документи:

картка (довідка) установи виконання покарань або слідчого ізолятора, що повинна містити: прізвище, ім'я, по батькові, число, місяць, рік народження, громадянство, фотокартку особи, підпис керівника та печатку установи (для осіб, які перебувають в установах виконання покарань або слідчих ізоляторах).

вибори президента в Україні
вибори президента в Україні

Що робити, якщо ви допустили помилку в бюлетені

В цьому нічого страшного немає, але помилку можна допустити лише одну. В такому випадку, ви повинні звернутися до виборчої комісії з письмовою заявою. Саме за нею вам і зможуть видати новий бюлетень і скласти акт, а те, що минулий недійсний. Але замінити бюлетень можна буде лише один раз.

Що робити, якщо на ваших документів вже проголосували

В цьому випадку, на жаль, голосувати ви вже не зможете. Але, так як це грубе порушення з боку члена виборчої комісії, який ви повинні відразу ж звернутися в поліцію. Ваш план дій далі повинен виглядати наступним чином:

  • Звернутися до спостерігачів і скласти акт про порушення.
  • самостійно або за допомогою спостерігача звернутися до дільничної, окружної виборчої комісії або до суду зі скаргою на дії члена комісії;
  • звернутися з заявою про злочин в міліцію, яка чергує біля дільниці.

Тепер ви знаєте, які документи потрібні, щоб проголосувати.