Великдень - це одне з найважливіших християнських свят у році. Його можна прирівняти лише до Різдва. Свято воскресіння Ісуса відзначають майже в кожній родині України. Торжество це з'явилося в церковному календарі одним з перших, тому і вважається, чи не найголовнішим.

До Великодня завжди готуються заздалегідь, тому в календарі і є Великий піст, але навіть якщо люди його не дотримуються, то саме торжество все одно відзначають.

Дата Великодня, як православного, так і католицького завжди була непостійною, тому питання "якого числа Великдень в цьому році?" завжди доречне. Порахувати насправді не дуже складно, потрібно лише знати кілька ключових дат, про які ми вам розповімо далі в матеріалі.

Дата православного Великодня в 2019 році

Дата Великодня в цьому році вже давно відома, торжество відзначатимуть 28 квітня. Для підрахунків числа потрібно використовувати місячний календар, хоча нам зараз вже не обов'язково це робити, давайте все-таки дізнаємося, як правильно вирахувати дату Великодня.

Великдень
Великдень

Популярні новини зараз
Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Найпростішим варіантом, для того, щоб дізнатися, коли буде Великдень буде використання Олександрійської пасхалії - це спеціальний календар, в якому це торжество відзначене на багато років вперед.

Але якщо ж вам цікаво самостійно розрахувати дату Великодня, то це не так і складно. Якщо знати, що торжество настає після весняного рівнодення 21 березня, а також після першого повного місяця, наступного за ним. Не можна також забувати, що торжество завжди відзначають в неділю.

Дата католицького Великодня в 2019 році

Ми вже говорили, що дату Великодня можна просто переглянути в Олександрійській пасхалії, саме цим календарем і користувалися багато століть назад, поки григоріанський календар ще не встигли ввести. Тоді Великдень також відраховували від весняного рівнодення, число якого також було незмінним - 21 березня.

А в 1582 католики перейшли на новий календар. І в цьому році католицький Великдень відзначатимуть 21 квітня. В 2019 різниця свят лише в тиждень, але в деяких випадках вона може досягати і півтора місяці.

Цікаво, що практично завжди першим святкують католицький Великдень, а вже після - православну.

Католицький Великдень
Католицький Великдень

З датами свята ми вже розібралися, давайте тепер перейдемо до найцікавішого: історії виникнення, традицій і заборон Великодня.

Історія виникнення Великодня

Розглядаючи початкове походження Великодня (Пасха – рус) потрібно розібрати спочатку саму назву. Вона походить від слова "песах", яке на івриті означає "проходити повз". Також у них є і свято з такою назвою, яке знаменує звільнення їх народу від рабства.

Але в християнстві зовсім інший сенс. Великдень відзначають на честь воскресіння Ісуса, тобто перемоги життя над смертю, торжества вічного і світлого. Вважається, що своїм вчинком Ісус спокутував всі гріхи людства і подарував їм життя після смерті.

Цікаво, що Великдень відзначають і люди іншої релігії, але у них він має зовсім інший сенс. Наприклад, його святкували ще при язичництві, але тоді він символізувал відродження природи від зимового сну. Тобто, в принципі, це теж можна назвати перемогою життя над смертю.

Далі ми розповімо вам трохи про традиції Великодня. В цьому випадку краще розділити католицьке і православне свято, адже традиції досить сильно різняться.

Традиції православного Великодня

Великдень і його святкування вимагає дуже ретельної підготовки, особливо в православ'ї. Причому починається вона задовго до свята. Вважається, що Великдень потрібно відзначати в хорошому настрої і в повному мирі. Тому люди намагаються не підготувати саме свою душу, а не житло і мирські справи.

Але в будь-якому випадку при наближенні свята люди починають займатися і прибиранням в будинку і підготовкою столу і іншими справами, пов'язаними аж ніяк не з душевним спокоєм. Але, хто ж захоче відзначати таке торжество в брудному будинку.

Тим більше, що деякі традиції дозволять цим займатися, наприклад, на Великдень було прийнято позбавлятися від старих і непотрібних речей, оновлювати обстановку в будинку і навіть робити ремонт іноді.

Великдень
Великдень

На окрему увагу заслуговує стіл і страви на Великдень. Люди намагалися накрити його не тільки дуже багато, але і по потрібним канонам. Наприклад, пофарбувати яйця і зробити паски. Але також готували багато м'ясних страв і молочних ласощів.

Богослужіння завжди було обов'язковою традицією Великодня. Кожен вже знає, що найголовніше богослужіння на Великдень проводиться завжди вночі з суботи на неділю. Саме тоді люди приходять помолитися і попросити прощення, якщо зробили щось не так.

А вже після самого богослужіння люди залишаються, щоб освятити їжу, яка буде стояти на святковому столі. До речі, вважається, що так вони присвячують її Богу.

Також, одна з найважливіших традиція Великодня пов'язана зі спеціальним привітанням. Коли ви когось зустрічаєте, то повинні сказати: "Христос Воскрес", ну а у відповідь ви почуєте "Воістину Воскрес". Так ви демонструєте свою віру.

Ну і також є маса традицій, які відносяться майже до всіх православних свят: працювати - гріх, прибирати в саме свято - гріх і так далі.

Всі подібні справи потрібно закінчити хоча б за день до самого Великодня. Крім цього не можна злитися, сваритися і взагалі потрібно поводити себе дуже стримано і спокійно.

Незважаючи на те, що Великий піст тільки закінчиться, не можна зловживати їжею і напоями, особливо це стосується алкоголю.

Традиції католицького Великодня

Підготовка до торжества у католиків практично нічим не відрізняється: вони маєть витримати Великий піст, який у них, до речі, не такий строгий - іноді можна дозволити собі м'ясо і молочні продукти. Крім цього вони мають прибрати в будинку, підготувати стіл, продукти і так далі, все, як і в православ'ї.

Але ось головні традиції католицького Великодня досить сильно різняться. Наприклад, православний Чистий четвер у католиків називається Четвергом милостині. Тому що в цей день прийнято допомагати всім людям, які цього потребують.

Католицький Великдень
Католицький Великдень

Стіл на католицький Великдень сильно не відрізняється, але деякі нюанси є. Наприклад, з м'яса перевагу віддають баранині з овочами. Але яйця все одно фарбують і несуть в храм, щоб освятити.

Крім цього досить сильно відрізняється сам процес богослужіння. По-перше, він проводиться під органну музику і там читають спеціальні молитви. А в храмах проводиться спеціальний обряд благословення вогню і води. Проходить він у такий спосіб: священнослужитель запалює головну свічку і освячену воду. Після цього всі присутні запалюють свої свічки від головної і несуть їх додому разом з водою. Вважається, що цей вогонь очистить дім від усіх злих сил.

Також, кажучи про католицький Великдень не можна забувати і про Великоднього Кролика. Саме його вважають головним символом Великодня, особливо діти, адже він їх улюбленець. До речі, тому люди часто печуть різні солодощі у формі кролика.

А для дітей навіть вигадали спеціальну гру. Їм кажуть, що кролик сховав яйця у дворі і їх потрібно знайти. Малюки від такої розваги завжди в захваті.

Тепер ви знаєте, коли буде православний і католицький Великдень, а також розумієте, чим вони відрізняються. Сподіваємося, що наш матеріал був корисним для вас.