У неділю, 7 квітня православние християни відзначають одне з найважливіших свят - Благовіщення Пресвятої Богородиці. На честь торжетва віруючим дозволяється зробити послаблення у пості і приготувати рибу.

Благовіщення Пресвятої Богородиці описано в Євангелії. Бог послав Архангела Гавриїла до Діві Марії з благою звісткою: їй належить зачати від Духа Святого і народити сина Бога.

Благовіщення

З давніх часів Благовіщення було пов'язане з багатьма традиціями. Так, головним табу є заборона на будь фізична праця.

Дівчата на Благовіщення намагалися дізнатися, коли ж вони вийдуть заміж. Якщо по дорозі до криниці попалися первоцвіти - значить, скоро в дім завітають свати. Якщо ж дівчина знайшла проліски - рік буде щасливим.

Популярні новини зараз
Не знайдуть цього в машині – отримаєте штраф: що можуть перевірити копи Бандитський Львів: хто такий Богдан Копитко, авто якого підірвали і розстріляли невідомі ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс
Показати ще

Проліски

До Благовіщення давні українці готувалися заздалегідь. За тиждень до свята треба було повністю прибрати в будинку і на придворовій території. Молоді дівчата розчісували волосся, обходили навколо будинку і тричі замітали батьківську хату. Сміття закопували біля річки, забирали з неї воду і поливали нею грядки.

Усі домашні справи потрібно було закінчити до святкової літургії. У храм вся сім'я одягалася у найкращу одежу, а той, хто залишався вдома, вважався безбожником.

Просфори

На святкову службу приносилися пісний хліб - просфори, який освячував священик. Предки зберігали просфори як найкращі ліки за обрусами і давали його тим, хто хворів.

У цей день не можна було працювати, тому після церкви, родина сідала за святковий стіл. За обідом можна було вжити рибні страви і червоне вино.

Крім того, наші предки виглядували в небі лелек. Вважалося, що той, хто першим побачить приліт птахів, буде щасливим усе літо. По цим птахам навіть ворожили: якщо помітиш пару лелек - зустрінеш свою половинку, якщо побачиш птахів у гнізді - чекай малюка.

Нагадаємо, українцям розповіли, якою буде погода на Великдень 2019.

Раніше Знай.uа повідомляв, українцям назвали вихідні дні у квітні.

Також Знай.uа писав, складено повне меню на кожен день і головні заборони Великого посту 2019.