Зовсім скоро у календарі державних свят чекає поповнення.

Назва нового свята - День свободи совісті та віросповідання.

Його введення ініціював Всеукраїнський Рада релігійних об'єднань за сприяння Українського інституту національної пам'яті.

Про це стало зрозуміло зі слів голови Українського інституту національної пам'яті Володимира В'ятровича під час круглого столу в Укрінформі.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

Володимир В'ятрович

“Комуністичний режим здійснював репресивну політику проти українців. Репресії не обмежувалися тільки національним або соціальним факторами - був ще й релігійний фактор, що їх намагалися знищити за їх віросповідання. Жертвами ставали фактично всі віросповідання — йдеться про Українську православну церкву, Українську греко-католицьку церкву, мова йде про протестантів, іудеїв, мусульман... Одним з інструментів формування національної пам'яті є створення державного календаря - календар важливих дат, свят, які відзначаються на державному рівні... Через це, коли представники Всеукраїнської Ради релігійних об'єднань запропонували ввести окремий день для вшанування тих, хто стали жертвами за релігійною ознакою, ми це підтримали”, - сказав він.

Він зазначає, що в ході дискусій вирішили говорити не тільки про те, що ці люди стали жертвами політичних переслідувань, але і підкреслити, що вони або їхні наступники здобули перемогу— тому що тепер у нас Українська незалежна держава, де свобода совісті – важливий елемент його функціонування.

“Через це виникла ідея говорити про День свободи совісті — щоб разом згадувати і показувати їх перемогу і важливість для держави цієї, однієї з базових демократичних свобод... І сподіваюся, що після подальшої суспільної дискусії щодо визначення конкретної дати, незабаром в Україні буде відзначатися такий важливий день”, - підкреслює голова.

За словами віце-президента громадської організації “Українська асоціація релігієзнавців” Людмили Филипович, це свято є дуже важливим і актуальним.

Людмила Филипович

“Ми довгий час думали про те, що необхідно зазначати такі важливі цінності нашого життя, як свобода совісті і свобода віросповідання. І зараз настав особливий час - час невизначеності, соціальних і політичних переживань, страхів - і розмова про свободу світогляду, свободу совісті та віросповідання є, як ніколи, дуже важлива”, - підкреслює віце-президент.

Нагадаємо, У Раді озвучили реальні зарплати українців: найгірші в Європі

Як раніше повідомляв "Знай.ua", Вербна неділя 2019: приметы, забобони, ворожіння і головні заборони свята

Також "Знай.ua" писав про те, що Календар магнітних бур на квітень: як пережити несприятливі дні