У понеділок, 22 квітня, православні віруючі відзначають перший день Страсного тижня Великого посту — Великий Понеділок. Страсний тиждень присвячений спогадам останніх днів земного життя Ісуса, Його стражданням на Хресті, смерті і похованню.

У перші три дні Страсної седмиці церква готує віруючих до споглядання і співучасті в Хресних стражданнях Спасителя. У Великий понеділок прийнято згадувати старозавітного патріарха Йосипа Прекрасного, із заздрості проданого братами в Єгипет, що прообразував страждання Спасителя.

Також цього дня згадується висушення Господом покритої багатої листям, але безплідної смоковниці. Подібна безплідній, засохлій смоковниці душа, не приносить духовних плодів — істинного покаяння, віри, молитви і добрих справ.

З апостольських часів дні Страсної седмиці були в глибокій пошані у християн. Віруючі проводили Страсну седмицю в суворій стриманості, ревній молитви, подвигах чесноти і милосердя.

Популярні новини зараз
Daewoo Lanos "Next-Gen": нова версія народного автомобіля закохує в себе з першого погляду Українських пенсіонерів звільнили від земельного податку, дали знижку на ЖКП: хто у списку Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

По величі і важливості подій які відбувалися кожен день Страсного тижня називається святим і великим. Ці освячені дні сприймаються віруючими як Божественне свято, яке осяяне радісною свідомістю отриманого спасіння через страждання і смерть Спасителя. Тому в ці святі дні не відбуваються ні пам'яті святих, ні поминання покійних, ні молебні співу.

Всі служби Страсної седмиці, що відрізняються глибиною благочестивих переживань, споглядань, особливою тривалістю, розташовані так, що в них жваво і поступово відтворюється історія страждань Спасителя, Його останні Божественні настанови.