Скоро українці відзначатимуть Христову Пасху. Здавна це свято вважається сімейним, кожен намагається провести його зі своїми близькими.

Зараз у кожному будинку Великдень святкують по-різному. А раніше все - починаючи з підготовки до свята і закінчуючи ранковим разговінням, - проходило у всіх господарів однаково. Більшість традицій ми не зберегли в побуті в наші дні. Але згадки про них збереглися.

Останній тиждень перед Великоднем мав кілька назв - Білий, Жильний, Вербний, чистий або Страсний.

До Великодня господарі повинні були вичистити все від зимового бруду і сміття. Причому зробити це треба було ще в четвер. Робота по господарству була чітко розділена по днях тижня.

Популярні новини зараз
Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки
Показати ще

Так, в понеділок треба було помазати глиною та побілити стіни в будинку. Підлогу підводили обов'язково жовтою і червоною глиною. Мили столи, лави, вікна, двері, все складали, прибирали, адже після цього прибирання принаймні два тижні вже ніхто не робив.

У вівторок люди влаштовували велике прання - прали чи не все, що було в будинку. Господар у той час наводив лад у хлівах.

У середу - закінчували все, що не встигли зробити в попередні дні. У цей же день завершували городні роботи. Після Страсного четверга працювати на городі вже було не можна.

Традиційно до свята жінки діставали свої найкращі вбрання. Це робили також у середу. Ще дівчата до Великодня золотили вінки. Золото прикладали до листочків і таким чином прикрашали вінок.

Варто відзначити, що на Страсному тижні господарі намагалися нічого з дому не займати.

Початок великодніх свят відраховували саме від четверга. З ранку у людей було багато роботи. Саме з четверга до суботи тривали приготування солодощів до свята.

Господині в четвер пекли паски. Після того, як випікали святковий хліб, жінки задвигали ноги і руки в піч, яка трохи охолола, щоб не хворіли і могли довго ходити.

Увечері на Чистий четвер молодь скрізь запалювала вогні, а хлопці котили запалене дерев'яне колесо. Такі традиції були пов'язані з померлими предками. Вважалося, що Бог у цей час відпускав душі на землю. Душі були різні - і добрі, і злі. Вогонь повинен був захистити від усього лихого.

Нагадаємо, що в цьому році світле православне свято Великодня українці відзначатимуть у неділю, 28 квітня, відповідно понеділок, 29 квітня, також буде вихідним.

Як повідомляв портал Знай.uа, НБУ опублікував графік роботи системи електронних платежів нбу та банківської системи через перенесення робочих днів у 2019 році.

Також портал Знай.uа писав про всі прикмети та звичаї Чистого четверга.