Цієї весни туристичні оператори пропонують українцям на 20–30% більше гарячих турів, ніж у минулому році. У дорогому готелі на Егейському узбережжі Туреччини можна тиждень відпочивати удвох за $500, в Єгипет полетіти за $400, а відправитися в ЄС - за €600–700. Невисокі ціни в Туреччині пов'язані з початком сезону, коли готелі пустують і готельєри готові надавати знижки на проживання.

В Євросоюзі, як і в Україні, прохолодна погода і заманити туристів на морські узбережжя вдається тільки за допомогою низьких цін. "Вести" розбиралися, скільки коштує відпочинок для тих, хто тільки зібрався на відпочинок.

літня відпустка
літня відпустка

Тури зі знижками на Тенеріфе і в Грецію

Українців, які планують вирушити на відпочинок у другій половині травня, чекає приємний сюрприз.

"Зараз туристичні оператори пропонують велику кількість турів зі знижками. Причому це стосується не тільки Туреччини і Єгипту", — розповідає директор Центру розвитку туризму України Володимир Царук.

Популярні новини зараз
ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Як правило, інформація про такі поїздки з'являється за декілька днів до дати вильоту. Але незручності — необхідність швидко зібрати речі, домовитися з керівництвом про відпустку — лишком компенсуються ціною.

Наприклад, на Тенеріфе (Іспанія), за словами Володимира Царука, можна полетіти за спеціальною ціною, яка на 30–40% нижче в порівнянні зі стандартною вартістю путівки.

"Таких привабливих пропозицій навіть не було під час раннього бронювання на тури, яке починається за півроку до дати вильоту", зазначив Володимир Царук.

Зараз туристичні оператори почали польотну програму в Грецію і готові продавати тури за невисокими цінами. Наприклад, поїздка в Халкідікі (материкова Греція) обійдеться в €660 за двох зі сніданком і проживанням в готелі три зірки. Через два місяці точно такий же тур коштуватиме як мінімум у два рази дорожче.

Дуже привабливі ціни зараз на тури на найпівденніший китайський острів Хайнань. Туристи можуть відвідати тропічні ліси, відпочити на узбережжі Південно-Китайського моря й пройти лікування спини. За даними баз туристичних операторів, восьмиденний відпочинок з вильотом на початку червня і проживанням в найдешевших готелях зі сніданком коштуватиме $410 з людини. Відпочинок в готелях категорії п'ять зірок обійдеться від $510 до $600 за людину зі сніданками. Це приблизно в півтора рази дешевше порівняно зі стандартною ціною.

У травні авіакомпанії почали виконувати рейси до Туреччини. Початок сезону стартував не дуже вдало, і в туристичних компаніях була велика кількість недорогих пропозицій. Наприклад, 6 травня турагенти запропонували тур з вильотом 8 травня в чотиризірковий готель Magic Price в Белеку за €125 з особи за сім ночей і харчуванням "все включено".

"Пропозиції по гарячим турам є, тому зараз дійсно можна недорого відпочити на будь-якому курорті", — говорить директор мережі туристичних агенцій "Поїхали з нами" Олег Кулик.

У травні в багатьох курортах на узбережжі Середземного моря стартує сезон і готелі заповнюються погано. Тому ціни для туристів знижують і самі готелі. Завдяки цьому вартість відпочинку дійсно виходить приблизно в два з половиною рази дешевше порівняно з піком сезону — у червні і серпні, підтвердив Олег Кулик. Володимир Царук додає, що в цьому сезоні посилюється конкуренція і оператори змушені шукати для споживачів більш дешеві пропозиції.

"В Єгипті сезон закінчується, але кількість чартерів не скорочується. У той же час з'явилося більше рейсів в країни ЄС, а кількість рейсів до Туреччини залишилася на минулорічному рівні. Конкуренція за туристів, які цього року планують вирушити на відпочинок за кордон, посилилася", — розповідає Володимир Царук.

У червні дешевих турів буде менше

Будуть гарячі тури і в червні, особливо якщо оператори запустять всі чартери на курорти, які анонсують, прогнозує Володимир Царук. Але їх буде набагато менше, ніж зараз. Крім цього, традиційно пікові місяці — липень і серпень — таких пропозицій ще менше.

айбільшу кількість недорогих поїздок можна виявити на початку та в кінці сезону. Для Туреччини це травень і жовтень", — говорить Олег Кулик. Він прогнозує, що велику кількість недорогих путівок на море можна буде вибрати в найближчий тиждень-півтори, після чого їх число буде скорочуватися.

З чого складається вартість туру

Вартість туру складається з двох складових — переліт і вартість проживання, розповідає Олег Кулик. За його словами, туристичні оператори можуть знижувати вартість на авіаквитки, якщо рейс заповнюється погано.

"Наприклад, при вартості перельоту $200 в обидва кінця, вони можуть продати туристу квитки за $30 або $50, лише б заповнити літак. Але це не сильно позначиться на вартості всього туру, оскільки найвища ціна — за проживання", — говорить він.

За даними туристичних операторів, за кожен рейс, наприклад, з Києва до Анталії і назад, туристичний оператор платить авіакомпанії близько $10 тис. Якщо путівки продаються погано, то компанії готові знижувати ціни, щоб не ганяти порожній літак. Скасувати рейс можна тільки в крайньому випадку, оскільки оператору доведеться виплатити неустойку (до 50% від вартості рейсу), а також розселяти пасажирів за свій рахунок.

Як повідомляв раніше "Знай.uа", українцям розповіли, скільки пощастить відпочити в червні 2019 року.

Як повідомляв Знай.uа, українці відпочинуть від нескінченних злив, але не всі.