В Україні може змінитися тривалість щорічної відпустки з 24 до 28 днів.

Про це йдеться в редакції проекту Трудового кодексу, який очікує у Верховній Раді розгляду у другому читанні, передає прес-служба Міністерства соціальної політики.

У зв'язку зі змінами всієї системи суспільних відносин, що відбуваються в країні, з'явилася необхідність модернізувати трудове законодавство.

Відомо, що документ зареєстрували в парламенті 20 травня 2015 року. Ще в 2017 році народні депутати прийняли його в першому читанні і вирішили створити робочу групу з доопрацювання проекту кодексу до другого читання.

Популярні новини зараз
Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари
Показати ще

Коли документ буде розглядатися Верховною Радою знову, поки невідомо. Група вже провела близько 40 засідань, на яких опрацьовано понад 1700 пропозицій.

Верховна Рада
Верховна Рада

Крім збільшення відпустки, проект Трудового кодексу також регламентує:

  • оформлення трудових відносин шляхом укладання трудового договору між працівником і роботодавцем у письмовій формі;

  • питання виконання працівником роботи дистанційно;

  • проблемні питання трудових відносин тимчасових працівників;

  • повноваження держінспекторів праці з урахуванням вимог, визначених законодавством ЄС, що не дозволить роботодавцю уникнути відповідальності за порушення трудових прав працівників;

  • додаткові гарантії для вагітних жінок, зокрема, за ними зберігається середній заробіток за час проходження медичного огляду, пов'язаного з вагітністю.

Нагадаємо, що 1 липня 2019 року подорожчають послуги з оформлення біометричних паспортів в Україні. Адміністративний збір за оформлення ID-карт і закордонних паспортів збільшиться.

За даними підприємства, вартість оформлення ID-картки строком до 20 робочих днів становитиме 345 гривень (раніше 279 гривень), з них 126 гривень — вартість адмінпослуги, 219 гривень вартість бланка.

Як повідомляв портал Знай.uа, український міністр закордонних справ Павло Клімкін відповів Путіну на паспортний скандал.

Також Знай.uа писав про те, чому жителі Донбасу, які побігли оформляти російські паспорти, виявилися заручниками ситуації і які права ці документи значно обмежують.