Предстоятель православної церкви України (ПЦУ) Епіфаній заявив, що не готовий підкорятися ультиматумам Патріарха Філарета.

Про це Епіфаній розповів у інтерв'ю ВВС Україна.

Митрополит підкреслив, що він готовий прислухатися до порад Філарета. Але виконувати ультиматуми не буде.

"Потрібно зрозуміти різницю між порадами та ультиматумами. Спілкуючись з почесним патріархом Філаретом я неодноразово йому на цьому наголошував — я готовий прислухатися до його порад. Тому що дійсно у нього є великий досвід керівництва церквою понад півстоліття. Але я не готовий виконувати певні ультиматуми, я законно обраний на Об'єднавчому соборі настоятеля ", - зазначив митрополит.

митрополит Епіфаній
митрополит Епіфаній

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

За словами настоятеля ПЦУ Епіфанія, деякий час він прислухався до порад Філарета. Однак він також розповів про те, що Патріарх Філарет тиснув на нього.

"Але все це час певною мірою було навіть деякий приниження мене як настоятеля церкви через тиск і вимоги, несумісні зі статутом і Томосом", - додав Епіфаній.

Епіфаній також відповів на звинувачення Філарета в тому, що він є несамостійною фігурою, підкресливши, що ні керується вказівками влади або Константинополя.

Філарет
Філарет

"Ніхто не має права втручатися в наші внутрішні справи - ні держава, ні інша помісна православна церква, навіть Вселенський патріарх. Але звертатися до нього за порадами або поясненнями певних моментів, що стосуються Томосу або статуту, ми маємо право", - зазначив він.

Також Епіфаній розповів про найголовніші розбіжності між ним і Філаретом.

Епіфаній
Епіфаній

"Після обрання я багато говорив про необхідність реформування і відходу від старих радянських традицій, але це не було сприйнято ним як нормальне явище. Тільки було бажання повернути стару систему управління. Було прагнення не мінятися і все тримати тільки в підкоренні волі однієї людини. А у мене інше бачення - ми повинні керуватися не страхом перед покаранням, а серед нас повинна панувати любов і взаємоповага ", - підкреслив настоятель.

Нагадаємо, що Епіфаній звернувся до українців з важливими словами про війну: розкажіть всьому світу правду.

Як повідомляв портал "Знай.ua", новообраний президент Володимир Зеленський зустрівся з Патріархом Філаретом: пішов не з порожніми руками.

Також "Знай.ua" писав, Епіфаній нагадав Зеленському, що йому довірилася нація, і перед президентом стоїть найважливіше завдання - захистити країну від російської агресії.