17 червня відзначається народне свято Митрофан Гнойовик. Православні у цей день вшановують пам'ять святителя Митрофана Константинопольського патріарха.

Митрофан Гнойовик 17 червня: історія

Митрофан народився у III столітті в Римі. Його батько Дометіан взяв Митрофана і старшого сина і переїхав у Візантію. Там він продовжив навчання у єпископа Тита. Той побачив старанність Дометіана і призначив його своїм наступником. Митрофан зійшов на єпископський престол після свого батька і брата, в 316 році.

Читай Знай.uа в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Пізніше Візантію відвідав імператор Костянтин I. Через час правитель переніс столицю імперії у Візантію і перевів туди Митрофана. У 325 році в Нікеї відбулося 1-е Всесвітнє Зібрання єпископату. На ньому імператор назвав Митрофана своїм батьком і випросив для нього титул патріарха. До того часу святителю було 116 років, і він не зміг бути присутнім на зборах. Через рік Митрофан помер.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Українцям доступна нова грошова допомога: хто отримає понад 10 тисяч гривень Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Митрофан Гнойовик 17 червня: традиції свята

У це свято люди удобрюють землю гноєм. У народі гній називають «батюшкою» і говорять, що без нього не варто чекати на хліб від землі-матінки.

На Митрофана за звичаєм селяни просять вітер принести з собою теплі дощі. Також стежать за полуницею. Як тільки ягоди починають червоніти, значить, прийшов час сіяти гречку.