Ще минулого тижня стартували сезонні розкопки у "Софії Київській". Нещодавно археологам вдалося знайти унікальну монету, а пізніше вони виявили грандіозне відкриття – муровану з плінфи монументальну споруду ХІІ ст.

Величезну споруду площею 100 м кв. знайшли на території Національного заповідника "Софія Київська".

Читай Знай.uа оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Сезонні розкопки у "Софії Київській" порадували археологів вдалими знахідками. Спочатку на глибині 15-20 см було знайдено монету Полушка 1721 року.

Популярні новини зараз
Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

А пізніше "докопалися" й до значно грандіознішого відкриття.

За словами археолога Тимура Бобровського, орієнтовна площа знайденої споруди становить приблизно 100 м кв. Археологи припускають, що це може бути надбрамна церква, однак точно ніхто відповісти поки не може.

"Це може бути Софійська брама з надбрамною церквою, на кшталт Золотих воріт. А, можливо, і щось інше. Незабаром знатимемо більше…", – прокоментував Тимур Бобровський.

Такі розкопки, як мають на меті вивчення території садиби у минулі роки дали можливість знайти залишки давньоруської лазні 12 століття, фрагмент стародавньої огорожі монастиря. Раніше на території садиби собору археологи розкопали фундаменти келій 17 століття, їхні повторні дослідження, які проводяться сьогодні, на думку дослідника, дозволять знайти входи до підземельних споруд, господарських льохів садиби Софійського собору.

Дослідження проводяться спільною експедицією Національного Заповідника Софія Київська та Інституту Археології НАН України.

Нагадаємо, що кияни розсекретили нахабну схему розводу на парковках: "Чотиризначні суми замість кількох гривень".

Як раніше повідомляв портал "Знай.uа", обіцяне столичною владою будівництво двох нових станцій київської підземки на житловому масиві Виноградар триває вже майже пів року.

Також портал "Знай.uа" писав, що Україна порушила Європейську конвенцію з прав людини по чотирьох громадянах.