З 2019 року в Україні почнеться осучаснення пенсій. При цьому першими підвищення виплат відчують на собі військові пенсіонери. Про це повідомив віце-прем'єр-міністр Павло Розенко. Про це передає Хвиля.

Читай Знай.ua в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

"З наступного року починається вже автоматичне осучаснення пенсій, яке буде проходити щорічно. Люди побачать, що вже не від рішень уряду залежить перерахунок пенсій. З 1 січня 2019 року отримають черговий перерахунок, осучаснення і підвищення пенсій військові пенсіонери, а з 1 березня всі категорії громадян, всі пенсіонери отримають перерахунок пенсії. Тобто це вже автоматичний режим, який відчують на собі всі люди. Цей рік ми пропустили, тому що був перерахунок з 1 жовтня", - пояснив Розенко.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги В українців залишилося кілька годин: дзеркальна дата 24.04.2024 допоможе вам виконати бажане, правила Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Чиновник повідомив, що це автоматичний режим, який відчують на собі всі громадяни. У той же час він наголосив, що осучаснення виплат не призведе до збільшення дефіциту Пенсійного фонду.

У цьому році, зазначив Розенко, рівень пенсійного забезпечення в нашій країні збільшився, так як пішов перерахунок військовослужбовцям.

"Протягом року збільшуються пенсії людям, виплати яким залежать саме від прожиткового мінімуму", — сказав віце-прем'єр.

Він також зазначив, що дефіцит і борг Пенсійного фонду не зросли і уряд працює в рамках запланованих графіків.

Кому і скільки

У Кабміні уточнили, що на додаткове зростання пенсій з 1 липня можуть розраховувати чоловіки-пенсіонери, які мають більше 35 років стажу, і жінки-пенсіонерки зі стажем більше 30 років. Але за умови, що зараз їх пенсія менше 2000 грн. За словами прем'єра, допповышение стало можливим завдяки зростанню економіки. Яким буде механізм, прем'єр не уточнив, лише зазначив, що всі процедурні моменти планується завершити на наступному засіданні уряду, тобто 3 липня.

пенсіонери

З 1 липня разом з іншими соцстандартами підвищено до 67 грн і мінімальні пенсії з 1497 до 1564 грн. А 65-річні пенсіонери і старше з 2018 р. отримують пенсію не менше 40% мінзарплати, це на сьогодні 1669 грн. Тобто при наявності понаднормативного стажу (понад 35/30 років. — Авт.) вони теж отримають з липня не менше 2000 грн. А ось ветеранам праці, у яких пенсія більше 2000 грн, схоже, мало що додадуть: їм лише збільшать одержувану доплату за кожний рік понад 35/30 років стажу (1% від мінпенсії). Якщо мінпенсія зросте на 67 грн, то за кожен рік понаднормового стажу доплатять більше на 67 млн — не 14,97 грн, а 15,64 грн.

Нагадаємо, незабаром в Україні розпочнеться другий етап реалізації системи накопичувальних пенсій. Для цього створені всі умови.

Як повідомляв портал "Знай.uа", міністерство соціальної політики пропонує скасувати конкретні терміни, в які Пенсійний фонд повинен повертати позики казначейству.

Також "Знай.uа" писав, пенсійний фонд "придумав" роботу для 71-річної киянки.