В Україні у 2019 році під індексацію пенсій потраплять майже 10 мільйонів пенсіонерів. В бюджеті передбачена індексація пенсій на загальну суму дотації Пенсійному фонду, однак чітка сума поки що не називається.

Існує загальна цифра в 166 мільярдів гривень. Саме стільки становить дотація від держави. Вона закладена в проекті бюджету. Про це розповів заступник міністра соцполітики Микола Шамбір.

"Формула індексації пенсій передбачено законом. Береться пенсія, розрахована у відповідності з законом про загальнообов'язкове пенсійне страхування, підвищується на 50% від зростання середньої зарплати за попередній рік плюс 50% від інфляції за попередній рік. Враховуючи, що 10,2 мільйони пенсіонерів отримали підвищення пенсій у жовтні 2017 року, то практично всі вони підпадають під індексацію пенсій у 2019 році», — повідомив Шамбір.

Страховий стаж

Замість підвищення пенсійного віку, як в Росії, українська влада в рамках пенсійної реформи збільшила страховий стаж, тобто кількість трудових років, за які людина сплачувала відрахування в Пенсійний фонд.

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

На даний момент вже для того, щоб вийти на пенсію в 60 років, потрібно буде відпрацювати від 25 до 35 років. При цьому тим, у кого немає хоча б 15 років стажу, не варто зовсім розраховувати на пенсію.

В стаж зараховується також декрет і роки навчання на стаціонарі, а також ведення підприємницької діяльності за спрощеною системою оподаткування і військова служба до 31 грудня 2017 року включно.

Нагадаємо, українців можуть залишити без пенсій. Частина жителів отримують пенсії через посередників.

Як повідомляв "Знай. ua", українцям спростять процедуру отримання даних про страховому стажі. На місцях вимагають до розрахунків по кожному лікарняному листку додавати довідки.

"Знай. ua" писав на яку компенсацію можуть розраховувати субсидианты. відшкодують Кошти, навіть якщо сім'я подасть документи в листопаді або грудні.