Ліквідаторам наслідків аварії на Чорнобильській АЕС відмовляються виплачувати надбавки до пенсії. Більш того, на рятувальників звели кримінальну справу і вимагають повернути гроші, які їм виплачували.

Про цинічне ставлення до чорнобильців у Росії повідомляє радіо "Срібний Дощ". За його даними, жителі Елісти, Нальчика, Самари і Саратова, які брали участь в ліквідації наслідків аварії в 1986 році, не отримали частину грошової допомоги. Зокрема, до редакції радіостанції звернулися родичі Володимира Раковича, який в липні не дорахувався 16 тисяч рублів. Його колегам і зовсім не виплатили половину покладених грошей.

Більш того, ліквідатори аварії отримали повістки в суд, на якому розглядалося питання про подальшу долю виплат. Справа в тому, що 15 років тому чорнобильці, які проживають в Росії, домоглися в суді надбавки до пенсії, яку виплачували з регіонального бюджету. Однак, як з'ясувалось, судове рішення приймалося терміном на 10 років, а в останні роки допомога виплачувалася, хоча за законом постанова вже не діє. В результаті багатьох чорнобильців попросили повернути частину грошей, у деяких цю суму віднімають з пенсії, зазначає видання.

У 2013 році щодо колишньої судді міського суду Нальчика Єлизавети Баташевої порушили кримінальну справу про незаконну виплату компенсацій чорнобильцям. За версією слідства, жінка задовольнила цивільний позов про стягнення з Мінфіну компенсації моральної шкоди вісьмом позивачам, які отримали каліцтва при ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС. Розмір компенсації склав 12 мільйонів рублів.