На території Росії досі працюють десять реакторів, які ідентичні тим, які використовувалися в Чорнобилі. І це при тому, що фахівці МАГАТЕ визнали конструкцію реакторів РБМК-1000 небезпечною ще в 1993 році за підсумками незалежного розслідування причин аварії на ЧАЕС.

Читай Знай. ua в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Три реактора досі функціонують на Ленінградській, три на Смоленській і чотири на Курській АЕС. Всі ці реактори будувалися з 1976 по 1990 роки і були розраховані на 30-річний термін служби.

"Росатом" неодноразово продовжував експлуатацію реакторів РБМК-1000 і планує поступово вивести їх з експлуатації лише до 2035 року. При цьому в РФ підкреслюють, що остаточні терміни будуть залежати від динаміки попиту і пропозиції на ринку".

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Крім того, в "Росатомі" стверджують, що після аварії в Прип'яті РБМК сильно реконструювали для того, щоб виключити навіть гіпотетичну ймовірність аварії.

Проте вчені Курчатовського інституту Олександр Румянцев і Валентин Федуленко в дослідженні відзначають, що за своєю фізики і конструкції реактори РБМК "продовжують залишатися найбільш складними об'єктами атомної енергетики, насилу піддаються математичному моделюванню".

Нагадаємо, на Чорнобильській АЕС неспокійно.

Як повідомляв Знай. ua, киян занурять в атмосферу популярного серіалу "Чорнобиль".

Також Знай. ua писав, що творці "Чорнобиля" по достоїнству оцінили український фільм.