В цей день в народі відзначається свято "Панкратій і Кирило". У той же час за церковним календарем це дата пам'яті двох священномучеників Панкратія Тавроменійського і Кирила Гортинського.

Панкратій і Кирило 22 липня: історія

Панкратій родом з Антіохії. У дитинстві з батьками відправився в Єрусалим, коли там був Ісус, щоб отримати його благословення. Тоді він і познайомився з апостолом Петром.

Читай Знай.uа в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Коли юнак став сиротою, оселився в печері Понтійського хребта, де багато молився. Там його знайшов апостол Петро і покликав в Кілікію, де їх зустрів апостол Павло. Петро і Павло призначили Панкратія єпископом Тавроменія.

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Кирило жив у III столітті. Під час правління імператора Діоклетіана його заарештували з іншими християнами і кинули до в'язниці. Кирило чудесним чином опинився на волі і за Божим указом попрямував до Риму. Там він проповіддю надихнув православних не падати духом.

Коли гоніння знову наздогнали Кирила, він відправився в Єрусалим. По дорозі в місто йому прийшло бачення, яке вказало на острів Крит, де святого обрали єпископом за непохитну віру в Господа. У 90-річному віці священномученика обезголовили язичники.

Панкратій і Кирило 22 липня: традиції

У це свято наші предки всією сім'єю збирали перші огірки. Так, за традицією найперший огірок господиня будинку повинна була зірвати таємно від усіх і закопати в самому потаємному куточку городу. Вважалося, що після такого обряду і наступний рік буде дуже врожайним.

Ще на Панкратія і Кирила слов'яни збирали чорницю. До слова, робити це зовсім нелегко, оскільки біля чорничних кущів завжди водяться комарі. Однак дану ягоду дуже любили і поважали.