Командою програми «Інституту податкових реформ» під час співпраці з молодими підприємцям було виявлено, що в українців відсутнє розуміння з чого почати та як відкрити свою справу. Після співпраці з іноземними колегами, перейнявши їх досвід виникла ініціатива дослідити як організовано підтримку стартапів в Україні державними та приватними структурами.

Вже не перший рік в Україні діють різні стартап-програми, фонди та інкубатори, але очевидні результати інновацій Україні і досі не відчуваються. Саме тому, аби зрозуміти чому і де ми «застрягли» було запрошено керівників та представників профільних державних установ, чия діяльність направлена на підтримку інновацій та стартапів, розвиток малого та середнього бізнесу, представників грантових програм та міжнародних фондів, підприємців, що бажають стати інвесторами, представників стартапів, експертів. Можливо, саме першоджерела зможуть відповісти на питання які державні програми та фонди можуть стати якісним інструментом для розвитку інновацій та стартапів?

Розпочавши круглий стіл, Голова Ради ГО «Інститут податкових реформ» Олена Хотенко зазначила, що метою даного заходу є зібрати в одному місці всіх тих, хто має відношення до фінансування та розвитку стартапів та інновацій в одному місці задля отримання відповіді на питання чому Україна й досі не стала країною стартапів. Виконавчий директор «Residence of Startups» Руслан Анфілов додав, що фонди звітують про багатомільйонні бюджети, але ніхто не знає імен тих, хто отримує фінансування, перемага у конкурсах. Привітальне слово прозвучало від Дениса Кавиліна, котрий є Головою Наглядової Ради «Residence of Startups», у якому він побажав всім плідно попрацювати і знайти відповіді на необхідні питання.

Про можливості підтримки ідей для міста розповів Юрій Назаров - директор Департаменту інформаційно-комунікаційних технологій КМДА, координатор проекту Kyiv Smart City. Він зазначив, що Акселератор міських проектів знаходиться у постійному пошуку нових цікавих стартапів, котрі можуть полегшити процеси столиці на користь її мешканців.

Популярні новини зараз
Одна квитанція "поважчає" на 150 грн: як в Україні зміняться тарифи на світло, газ та воду На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Представник Державної Інноваційної фінансово-кредитної установа (SFII) Яна Підлісна поділилась інформацією про те, як подати свій проект до розгляду та які етапи проходить стартап від моменту подачі заявки до отримання грантового фінансування.

Марина Зенова із Директорату інновацій та трансферу технологій Міністерства науки та освіти України розповіла про те, що втілити креативні ідеї та створити інноваційний продукт стане простіше, оскільки урядом схвалено стратегію розвитку сфери інноваційної діяльності до 2030 року.

Не дивлячись на те, що за словами урядовців все гарно, радник міністра Міністерства економічного розвитку республіки Польща пан Кшиштоф Сівек розкритикував владу за недостатню увагу до стартапів та інноваторів та привів приклади фінансовування та програм Польщі та порівняв їх із українськими реаліями.

Олексій Струцинський є директором Інноваційного холдингу Sikorsky Challenge при НТУУ «КПІ», який можна назвати лідерами організацій не державного сектору, що працюють із молодими підприємцями. Він поділився інформацією про діяльність проекту, про перспективи, майбутні заходи та розказав про підписання міжнародних угод щодо співпраці з іноземними стартап-проектами.

Принципами роботи та можливостями для стартаперів та інноваторів поділились також представники інкубаційних програм: Олександра Піденко - Програма «Електронне врядування задля підзвітності влади та участі громади» (EGAP), Полівода Аліна із освітнього центру Startup Ukraine та Анастасія Кондратюк , представник «Eo Business Incubator».

Не обійшлось на круглому столі безпосередньо і без тих, про кого йшла мова – стартаперів. Марія Сорокіна, засновниця соціального підприємтсва «Re-beau» розповіла про те, як вона шукала фінансування, які має потреби на сьогодні і подякувала за отриману інформацію від представників державних фондів. А от Олена Козацька, засновниця онлайн-платформа «Stock-Factory» наголосила, що не має проблем із фінансуванням, оскільки її стартам є сталим та визнаним у багатьох країнах Європи, але не може його нормально реалізовувати в Україні, оскільки на законодавчому рівні не має чітких повноважень для розвитку ініціативи.

В обговореннях також прийняли участь команда програми: Андрій Станіславський - координатор програми «Residence of Startups», Наталя Мазур - експерт із зовнішньо-економічної діяльності «Residence of Startups», Анастасія Ващенко - програмний менеджер «Residence of Startups» та Олександр Артем’єв - регіональний координатор програми.

Всі учасники круглого столу домовились підтримувати коннект та спільно діяти у напрямку розвитку підтримки стартапів, а програма «Residence of Startups», в свою чергу, докладатиме максимум зусиль для того, щоб інструменти підтримки стартапів ставали прозорими, прогресивними та ефективними?