Новий склад Верховної Ради в Україні збирається доробити пенсійну реформу і запустити другий рівень пенсійної системи.

Цю інформацію розповіла експерт у сфері пенсійного забезпечення Галина Третьякова, яка пройшла в парламент за списками партії "Слуга народу", передає OBOZREVATEL.

Третьякова підкреслила, що нова влада у своїй програмі вже прописала запуск "другої пенсії".

Накопичувальний (другий) рівень пенсійної системи – обов'язкові платежі із зарплат на свій особистий рахунок, з якого кошти можна буде отримати при досягненні певного віку або при певних обставинах.

В Україні змінили розмір пенсії
В Україні змінили розмір пенсії

Популярні новини зараз
На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Наприклад, яким би був розмір другої пенсії кранівника зі стажем 35 років, який заробляв 15 тис. грн. Згідно з розрахунками Нацкомісії з цінних паперів, при додатковому внеску в 7% (кранівник відноситься до другого за списком професій), розмір другої пенсії повинен скласти 10,2%.

Таким чином, основна пенсія (якщо виходити у цьому році) була б на рівні 3,7 тис. грн, а "друга" – 1,5 тис. грн. Тобто в сумі кранівник на пенсії, якби запропоновані правила повноцінно діяли, отримував би 5,2 тис. грн. Варто також враховувати, що якщо економіка України буде активно розвиватися, то приватні пенсійні фонди зможуть примножити заощадження більш значно. Тоді замість 1,5 тис. можна буде отримувати, наприклад, 2 тис. грн.

пенсія
пенсія

Галина Третьякова пояснює – є цілий ряд невирішених питань. Попередні уряди свої законопроекти розглядали, але головного – дискусії в суспільстві – так і не почали. Як мінімум, необхідно дати відповідь:

  • чи буде держава "доплачувати" до внесків;

  • скільки буде віддавати роботодавець;

  • який відсоток із зарплати направлятимуть на накопичувальні пенсії;

  • до якого віку можна приймати участь в системі;

  • хто буде розпоряджатися інвестиціями.

"Провалено головне – комунікація. Написати закон можна хоч за місяць, але нам потрібно провести масштабну дискусію і сформулювати відповіді по кожному з питань", – запевняє Третьякова.

пенсія
пенсія

Нагадаємо, у Зеленського анонсували зміни в офрмленні субсидії.

Як повідомляв портал Знай.uа, в Нафтогазі повідомили про подорожчання газу в червні. А от в липні ціни знову збираються знизити.

Також Знай.uа писав про те, що у Зеленського розповіли, коли в Україні може змінитися ситуація з тарифами.