29 липня за народним календарем відзначається Фіногеєв день. Для православних віруючих це дата пам'яті священномученика Афіногена і його десяти учнів, що постраждали за віру під час гонінь на християн в місті Севастії.

Традиційно на це свято припадає найспекотніша пора літа. Для селян Финогеєв день мав величезне значення, адже в багатьох селищах та містечках починався період жнив.

Читай Знай.uа в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Варто зазначити, що перший зріджений сніп завжди вважається іменинним. Ввечері після роботи в полі його з піснями несли на тік: попереду йшов господар зі снопом, за ним йшли його працівники. З іменинного снопу починали молотьбу, соломою з нього годували хвору худобу, а зерном лікували хворих людей. При цьому необхідно було залишити частину першого зерна для посіву.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Крім усього, на ниві наші предки завжди залишали кілька колосків на корені. Цю незжату ділянку в народі називали "фіногенова волотка". Жінки завивали із залишених на полі колосків так звану бороду Волоса.

Ще на Афіногена селяни спостерігали прикмети про погоду. Якщо бадилля моркви поникало — це передвіщало дощ. А коли виникали щодня тумани, можна було готуватися до збору грибів.

Крім того, люди помічали, що після Фіногеєва дня літо неухильно наближається до осені, а птахи перестають співати. "На Афіногена і пташка замислюється"; "Зоря ходить — пташине пір'я підбирає", — відзначали в народі.