Курс долара зафіксував річні мінімуми, гривня ж оновлює максимуми. Банкіри і фінансисти стверджують, що курс гривні може зміцнитися до 24 , якщо іноземні інвестори в такому ж темпі будуть купувати ОВДП.

У вівторок, 30 липня, курс гривні продовжив висхідне ралі, пробивши чотирирічний максимум, і досягнув у покупці позначки в 25,02 грн/$. Останній раз курс гривні на такому рівні перебував в середині серпня 2016 року. На чорному ринку ціна покупки долара впала нижче 25 грн — до 24,85−24,92 грн/$.

Старший аналітик фінансової компанії Альпарі Вадим Іосуб пояснив падіння американської валюти стійким попитом нерезидентів на держоблігації. Про це пише РБК-Україна.

"Основним драйвером зміцнення гривні за останні пару тижнів став стійкий попит нерезидентів на ОВДП, – держоблігації, номіновані в гривні. Для їхньої покупки іноземному інвестору треба завести в країну валюту, і поміняти її на гривню», – підкреслив Іосуб.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову
Показати ще

За словами аналітика, підтримкою для долара може стати область поблизу 24,7 грн, яка відповідає мінімумам липня 2016 року. Водночас якщо долар проб’є і цей рівень, це означатиме повернення до значень січня 2016 року.

"Найімовірніше, мінімум в районі 24,7 грн буде досягнуто в першій половині серпня, курс на деякий час стабілізується, а до кінця літа долар перейде до зростання. Причиною стане зменшення попиту іноземців на ОВДП", – додав він.

Нагадаємо, 31 липня курс долара США по відношенню до гривні впав до найнижчого рівня з 2016 року. У вівторок Національний банк України встановив офіційний курс долара на рівні 25,25 гривень, а 31 липня курс впав до 25,08 гривень.