У Європі підготували нові закони проти тіньової економіки, які торкнуться працівників з України.

Міністерство соціального забезпечення та праці Литви підготувало проекти законів про порядок ідентифікації особистостей працюють в будівництві - найбільш "тіньовому" секторі економіки. Про це повідомляє видання Delfi.

Читай Знай.ua у оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Щоб вивести будівельну сферу з "тіні", автори проекту пропонують ввести карту ідентифікації особистості. Робітники будуть зобов'язані її купувати.

"Мета проектів - зробити так, щоб у кожної самозайнятої фізичної особи в сфері будівництва та у юридичної особи, що виконує будівельні роботи, були ідентифікаційні карти. Робітники повинні бути внесені в спеціальну інформаційну систему", - йдеться в документі.

Популярні новини зараз
Дати виплати пенсій "перетасували": чи можна змінити день отримання виплат Тепер в ухилянтів заберуть останнє: змусять платити шалені гроші Нові тарифи на газ в Україні: скільки він коштуватиме до квітня 2025 року Встановлення інвалідності буде проходити по новому: які документи готувати для МСЕК
Показати ще

Чудові новини!
Тепер Знай.ua став ще ближче і доступніше. Швидше завантажуй додатки для Android або IOS і залишайся в курсі останніх подій. Усе це у неповторній подачі журналістів нашого порталу!

Карта будівельника дозволить відомствам, які здійснюють контроль, швидко встановлювати особи працівника будмайданчика і його роботодавця. Крім того, карта буде гарантією того, що людина працевлаштована легально. Також карта дасть можливість проводити облік робочого часу, уникнути неточностей у визначенні розміру зарплати.

Штраф фізичним особам за відсутність карти складе 500-1100 євро, а за повторне порушення - 1100-2250 євро. Юридичним особам будуть виписувати штрафи в розмірі 1100-2250 євро і 4000-6000 євро відповідно.

На реалізацію проекту потрібно 1,5 млн євро, а потім ще 200 тис. євро щорічно - для підтримки роботи інформаційної системи. Кошти планується виділяти з держбюджету.

Нагадаємо, у Мінфіні розповіли про вплив заробітчан на економіку України

Як повідомляв портал Знай.ua, українцям набридло бути заробітчанами, вони знайшли дещо цікавіше.

Також портал Знай.ua писав, що заробітчанам влаштували масову облаву, копи витрясли всіх.