Ще з часів голодоморів українці звикли запасатись продуктами завчасно. Так, влітку варто закупити якомога більше продуктів, що не псуються, щоб потім не купувати їх втридорога.

Хліб і крупа

Ціни на хліб, борошно та макарони будуть зростати до кінця осені.

"По хлібобулочним виробам спостерігається щомісячне зростання на 1,5—2%. Пекарі планово піднімають рентабельність соціально значимих сортів хліба", - розповіла директор ЕДК Олег Пендзин.

Чудові новини!

Популярні новини зараз
Нові правила військового обліку: українців штрафуватимуть без їхнього відома Українців зобов'яжуть сплатити податки за квартири минулих десятиліть Тарифи на воду вже підняли: де платитимуть дорожче Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло
Показати ще

Тепер Знай.ua став ще ближче і доступніше. Швидше завантажуй додатки для Android або IOS і залишайся в курсі останніх подій. Усе це у неповторній подачі журналістів нашого порталу!

Як пояснюють експерти, Україна мало засіває жита, яке до того ж йде на експорт. У підсумку житнього борошна може бути недостатньо. На зростання вартості борошна, макаронів впливає і можливе подорожчання палива.

Таким чином, восени батон може подорожчати до 16 грн (+2 грн), біла мука - до 17-18 грн (+2,5 грн), макарони - до 15 грн (+1,9 грн).

Читай Знай.ua в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Також експерти прогнозують здорожчання гречки. Дехто вважає, що здорожчає на 20%, а дехто впевнений у подорожчанні на 30-40%. Причиною називають зменшення посівів гречки, адже протягом останніх двох років гречка дешевшала, тому її менше засіювали

До того ж, не виключено, що восени за один кіло гречки доведеться платити по 25 грн (+7 грн).

Овочі і фрукти

"Дощі заважають збору і зберіганню продукції. До кінця осені помідори, цибуля та капуста можуть подорожчати на 5%, а картопля - на 10-15%", - думає Зарицька.

Якщо прогнози збудуться, то картопля буде по 22-25 грн (+3—5 грн), лук - по 12 грн (+1 грн), капусту - по 11 грн (+1 грн), помідори - по 43-48 грн (+2—3 грн).

Трохи набрати можуть яблука - до 10-15%. На думку Пендзина, на вартість товару впливає велика пропозиція з Польщі. Тобто за кіло продукту восени, можливо, доведеться заплатити 18 грн (+3 грн).

Тішить те, що ціни на соняшникову олію будуть стабільними. І восени пляшка олії в акціях коштуватиме 30 грн (-1,5-2 грн).

"Може навіть подешевшати на 5% за рахунок гарного врожаю і високих обсягів виробництва на експорт", - повідомляють в УАК.

М'ясо та молоко

Цієї осені яйця можуть подорожчати до 5-20%.

"Курка в теплу пору року несеться краще, ніж у холод. Тому крім сезонності інших факторів зростання немає", - вважає Зарицька.

Тобто десяток буде по 26 грн (+1,2 грн). Молоко, сир, вершкове масло можуть зрости на 17-25% у листопаді. Так, літр молока обійдеться в 32 грн (+6 грн). Ще на 6% подорожчає свинина.

"Ціни на нашу свинину порівнюються з Польщею. Тому імпорт стабілізує ціни в Україні", - сказав Пендзин.

У листопаді 1 кг свинячої грудинки може коштувати 112 грн (+6-7 грн).

Нагадаємо, що в Україні, починаючи з 6 серпня вступає в дію Закон "Про інформацію для споживачів стосовно харчових продуктів".

Як повідомляв портал Знай.ua, фахівці розповіли, кому таке харчування дійсно корисне.

Також портал Знай.ua писав, що продуктовий кошик стане напівпорожній: українців попередили, як зміняться ціни на продукти.